Радев прие ДПС на консултации - изостриха тона заради Кирил Петков

Радев прие ДПС на консултации - изостриха тона заради Кирил Петков
A A+ A++ A

Продължават новите консултации при президента Румен Радев за връчване на следващ проучвателен мандат за съставяне на правителство. Малко след 15.15 часа започна срещата на Радев с представителите на „Движението за права и свободи“. По-рано днес при държавния глава влязоха депутати от „Демократична България“, а по-късно ще посрещне и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Гражданството на служебния министър Кирил Петков стана причина да се изостри тона между ДПС и Радев по време на консултацията.

Карадайъ попита Радев за гражданството на Петков, а президентът отвърна, че не е удачно точно от ДПС да повдигат темата, "защото въпросът за гражданството означава не само да имаш паспорт, а да носиш България в цялото си сърце".

"Когато избухна този скандал, аз се срещнах с Петков и го попитах коя е вашата родина-майка - България или Канада и получих еднозначен отговор - България", разказа президентът.

Радев зададе същия въпрос и на Карадайъ - коя е неговата родина-майка. А той беше категоричен, че е България. Радев обаче намекна, че той не е искрен, съдейки по думите му, които е казал пред чужди власти.

"Колкото по-рано се изясни този скандал, толкова по-добре е за България и за демокрацията в България, защото нарушаването на Конституцията е един от основните проблеми и може би е на първо място дори пред другите кризи, които в конкретика може да разглеждаме, защото нарушаването на Конституцията е една огромна криза, огромна пропаст в демокрацията на страната", смята Карадайъ.

Темата коментира и Йордан Цонев от ДПС. „Не мога да остана безучастен, когато българският президент пита коя е родината майка на председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Същия въпрос можем да зададем на бесарабските българи. Да питаме тази част от българското общество, която е доказала, че носи България в сърцето си, за разлика от Кирил Петков, защото тези хора, когато бяха поругани - избраха да останат тук, а имаха избор да не останат. Оставането означава, че носят родината в сърцето си и тази родина е България. В Конституцията чувства няма. Там пише, че човек с двойно гражданство не може да бъде избиран за министър”.

Тонът в началото на консултацията беше по-мек. Президентът и представителите на ДПС се обединиха около мнението, че страната ни е изправена пред редица кризи.

"За втори път провеждаме консултации за съставяне на кабинет. На всички ни е ясно, че страната е изправена пред кризи. На всички ни е ясно, че само редовен кабинет с широка подкрепа може да изведе страната от криза", заяви Радев в началото на срещата му с представителите на ДПС.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че в момента страната ни е и в политическа криза.

"Нашата заявка беше, че безусловна подкрепа няма и непотърсена подкрепа също. Под безусловна подкрепа имаме предвид - възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на държавността, както и демокрацията в страната", заяви Карадайъ.

Страната има нужда от редовен кабинет, категоричен е той. "Нашия дял и нашия принос в името на стабилността на страната и в името на сигурността на гражданите винаги сме го давали и пак ще си го дадем", обяви лидерът на ДПС.

Радев използва възможността да упрекне Карадайъ, че не е останал на заседанието на КСНС. Карадайъ отвърна, че причината за напускането му е темата за бюджета, която е била повдигната без да е предвидено, а е било необходимо да се обсъди ситуацията с коронавируса.

Във вторник президентът се срещна с представителите на "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС и "БСП за България".

#ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"