ГЕРБ и БСП внесоха различни предложения за реанимацията на АЕЦ „Белене“

ГЕРБ и БСП внесоха различни предложения за реанимацията на АЕЦ „Белене“
Бившият енергиен министър и депутат от БСП Румен Овчаров. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

ГЕРБ и БСП внесоха в Народното събрание отделни проекторешения за АЕЦ „Белене“, след като в сряда се появи предложение от малко известен потенциален американски инвеститор за централата, съобщиха от двете политически сили.

В проекторешението на ГЕРБ се предлага на правителството да се даде мандат за преговори с потенциални инвеститори с конкретни ограничителни условия за възобновяване на изграждането на ядрена централа в Белене, предава БТА.

Американската компания „Глобъл пауър консорциум“ е заявила интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене“, съобщи в сряда на заседанието на парламентарната икономическа и енергийна комисия ресорният министър Делян Добрев.

С проекта  на ГЕРБ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се задължава да информира ежемесечно Народното събрание, ако има интерес от потенциални инвеститори и хода на преговорите.

Проекторешението на управляващите е подкрепено основно от депутати от ГЕРБ и един независим, като на първо място се е подписала председателят на парламента Цецка Цачева, съобщи Диан Червенкондев от ГЕРБ.

Условията по евентуалната сделка зададе лично премиерът Бойко Борисов, който е бил възложил на министър Делян Добрев преговорите да се водят в парламента.

В проекта на ГЕРБ се предлага цената на сделката да бъде не по-малка от направените разходи от българска страна, да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията с „Атомстройекспорт“ и НЕК, да се поемат всички настоящи и бъдещи плащания и претенции, както и арбитражните производства.

В проекторешението се посочва още, че държавна гаранция по проекта няма да има.

Друго от предложенията на управляващата партия е да се договори възможност НЕК да придобие дял от капитала на „Белене“ по номинална стойност.

България иска и гаранция за придобиване на проекта за изграждане, която е в размер на 200 млн. евро в полза на НЕК.

Почти всички депутати от икономическата комисия са се подписали под предложението и най-вероятно то ще бъде разглеждано в пленарна зала следващата седмица.

В своето проекторешение от БСП пък предлагат отмяна на решението на Народното събрание от март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“ и възлагане на Министерския съвет да осигури реализацията на проекта, като защити националния интерес чрез държавното участие в него.

Левицата иска министър Добрев да информира на всеки три месеца парламента за реализацията на проекта и за удължаване на срока на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“.

Предложението е внесено от 26 народни представители от левицата, уточни депутатът Михаил Миков.

Този четвъртък парламентът трябваше да гласува решение, с което да рестартира проекта „Белене“, но се оказа, че управляващите нямат готовност за внасяне на предложението.

Депутатите започнаха подписка, за да вкарат темата в пленарна зала. В крайна сметка заседанието приключи, а възобновяването на преговорите най-вероятно ще се обсъжда следващата седмица.

#АЕЦ „Белене“ #Глобъл пауър консорциум #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #БСП #ГЕРБ #Бойко Борисов #министър-председател на България #Народното събрание #Румен Овчаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »