Президентът кани политическите лидери на нови консултации

Президентът кани политическите лидери на нови консултации
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев кани парламентарните формации на консултации утре, съобщи Труд. В петък държавният глава съобщи пред журналисти още, че планира да направи нови консултации с партиите - “Ще преценя кога и на кого да връча трети мандат, когато чуя идеите на парламентарно представените партии за съставяне на правителство”.

С думите, че всяка партия е длъжна да защити претенциите си за упражняване на властта със свои собствени управленски кадрови решения, Радев коментира и лансираната идея на БСП служебният кабинет да стане редовен, ако от столетницата получат третия мандат.

“Служебното правителство не е излъчено от партии. То е излъчено с указ на президента и няма как да остане в наследство на партиите. Те са призвани да търсят идеи, да ги защитават и да излъчат кадрови решения”, категоричен бе той.

Президентът беше категоричен, че не иска да говори за нови избори, преди да са се изчерпали всички опции за съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа. “Дали изборите ще бъдат 2 в 1 - мисля, че това е срещу философията на българския конституционен модел”, уточни той.

Междувременно започна Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента. Темите, които ще се обсъждат, са финансовите мерки в наближаващата четвърта вълна на COVID кризата и засиленият миграционен натиск през границата ни с Турция. 

В срещата участват председателят на Народното събрание Ива Митева, министър-председателят Стефан Янев, вицепремиерите, силовите министри и този на финансите. Ръководителите на специалните служби, началникът на отбраната и парламентарно представените политически лидери също участват в консултациите.

 

 
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »