Разследват Лъчезар Иванов от ГЕРБ за пране на пари

Разследват Лъчезар Иванов от ГЕРБ за пране на пари
A A+ A++ A

Специализираната прокуратура разследва депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов за пране на пари. Информацията първо бе съобщена за в. „Сега“, а след това потвърдена и пред БТА от говорителя на Спецпрокуратурата прокурор Христо Кръстев.

Разследването е започнало след проверка на антикорупционната комисия за това дали няма престъпление при реализирана от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов голяма печалба от продажба на акции.

Че ДАНС, КПКОНПИ и прокуратурата проверяват Иванов за пране на пари, разкри преди месец „Свободна Европа“.

Как депутатът Лъчезар Иванов стана милионер, а властите го заподозряха в пране на пари
Депутатът е извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той е получавал акции на дружеството. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и реализира голяма печалба - 1,6 млн. долара. Тогава става обект на интерес от страна на службите, които започват проверка.

Иванов е народен представител от ГЕРБ за шести пореден път. От години той демонстрира близост с лидера и доскорошен премиер Бойко Борисов, като дори бе обявен за негов личен лекар.

Именно като лекар, успоредно с депутатството, той от години работел с американската компания Enzolytics, в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов, припомня „Свободна Европа“.

През 2018 г. Иванов сключва договор за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши. В него било записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. Иванов продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация на „Свободна Европа" реализира печалба на обща стойност над 1.6 млн. долара.


„След проведени оперативни действия, снабдяване с документи и снемане на обяснения от г-н Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 г., материалите са изпратени на прокуратурата по компетентност за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари“, коментираха преди месец от КПКОНПИ пред „Свободна Европа“.

Иванов твърди, че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага, и не се притеснява от нищо. „През 2018 г. съм получил акциите, които, не знам доколко знаете, се блокират, когато ги получиш – смисъл, когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари“, уточнява Иванов, допълвайки, че това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация за въпросната година. Акциите не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г. Декларациите за миналата година на лицата, заемащи публични длъжности, още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.

Той реализира печалба при продажба на акциите, които поскъпват за две години близо 500 пъти. Иванов обяснява покачването на акциите с напредъка на проектите, по които е ангажиран. Става въпрос за имуностимулатор, както и за препарати срещу рак на яйчниците и простатата. По думите му продуктът, предназначен за хора с имунна недостатъчност, е получил лиценз в САЩ и предстои да бъде произвеждан в България.

#пране на пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »