Николай Овчаров сравни Перперикон с Делфи

Николай Овчаров сравни Перперикон с Делфи
Перперикон е сборно понятие така, както и огромният град Делфи, където има светилища от различни епохи, посветени на различни богове., смята проф. Николай Овчаров, ръководител на дългогодишните проучвания на Перперикон. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Перперикон е сборно понятие така, както и огромният древногръцки град Делфи, където има светилища от различни епохи, посветени на различни богове, заяви археологът професор Николай Овчаров.

Повод за категоричността на Овчаров, който е ръководител на дългогодишните проучвания на скалния град Перперикон край Кърджали, дават разкритите скални олтари, а през последните дни и глиненият олтар, който той свърза с култа към Дионис, предаде БГНЕС.

„Ние сме по пътя на много големи доказателства през последните години от проучванията на Перперикон. С излизането на този глинен олтар, който всъщност беше липсващото звено на връзката с откритите преди олтари, сега с него свързваме античността с края на Бронзовата епоха, когато възникват култовите дейности на Перперикон. Така излиза, че култовете са отпреди 2500 г., извършвали са се на скалния хълм в много голям периметър. Находката доказва, че ние разработваме едно от най-големите светилища въобще в Европа“, подчерта археологът.

Според него тази находка прави връзка и с думите на Херодот, който пише за „светилището на Дионис, прочуто колкото храма на Аполон в Делфи“.

Овчаров обясни, че когато на Перперикон се говори за Дионис, трябва да се има предвид тракийския бог на Земята и Небето Загрей.

„Възможно е това да е събирателно понятие въобще за храмовете на Дионис, но че този олтар е бил посветен на тракийския бог, за мен и екипа ми е вън от съмнение“, уточни той.

Проф. Овчаров цитира колегата си доц. Красимир Лещаков, според когото Перперикон е бил голям център с много храмове и светилища, скалният град е имал територия от 12 квадратни километра.

Разкритите няколко антични храма, десетките скални олтари от по-ранна епоха, на които са се правили възлияния и култови ритуали към Слънцето и Земята, са доказателство, че проучваният хълм е центърът, допълни археологът.

Откритият в източния сектор на Акропола глинен олтар на Дионис се е ползвал повече от 300 години, а около него са намерени много части от керамика.

Днес проучванията на Перперикон приключиха след 3 месеца разкопки по цялата източна и североизточна част на Акропола.

Стотина наети от близките села работници под надзора на археолозите разкриха не само жилищни и обществени сгради, една от които с дължина 40 метра, но и светилища от различните епохи. С помощта на металотърсач са намерени общо 12 златни и 7 сребърни монети.

Николай Овчаров изрази тревога от немарливото отношение на Регионалния исторически музей в Кърджали, където се съхраняват преносимите находки от Перперикон.

Той подчерта, че е наложителен спешен ремонт на помещенията, както и тяхното преустройство. Необходима е специална зала за уникалните експонати от скалния град, общината и музеят трябва да се погрижат да намерят средства, посочи археологът, известен като „българския Индиана Джоунс“.

#Перперикон #Кърджали #Делфи #Древна Гърция #Николай Овчаров #археолог #археология #разкопки #Античност #Акропол #Дионис #олтар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"