Имунолог: Болниците се пълнят с млади хора, защото те не се ваксинират

Имунолог: Болниците се пълнят с млади хора, защото те не се ваксинират
A A+ A++ A

По-висок вирусен товар означава, че ако имаме заразени клетки и изолираме вируса от тях, ще изолираме 1000 пъти повече вирус. Количеството вируси, което е в една клетка, е в пъти повече, отколкото досегашните варианти. Това е и причината Делта вариантът да прави т. нар. "пробив на ваксините", обясни имунологът от Института по биология и имунология при БАН проф. Сорен Хайрабедян в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ако първоначалната идея беше ваксините да предлагат неутрализиращ ефект - тоест да не можем да се заразяваме, сега, това, което предлагат, е защита от тежко заболяване.", заяви още той.

По думите му при такъв огромен вирусен товар количествата на антитела, които се произвеждат след ваксиниране, не са достатъчни. "Това е вирус, който много мутира. При него стерилизиращ имунитет не може да се постигне. Този вирус реинфектира. Данни от Дания показват, че около 20% от преболедувалите се реинфектират. Тоест на 10 души двама могат да се разболеят отново. Това е при средната статистика. Ако разгледате ситуацията с хора, които са на възраст над 65 години, около  47% могат да се реинфектират", коментира проф. Хайрабедян.

Относно доклад на САЩ, че Делта вариантът е еднакво заразен за ваксинираните и неваксинираните, имунологът подчерта, че Делта мутацията е особено опасна за младите хора. "Проблемът, който се наблюдава в момента в САЩ, и който ще стане световен, е, че болниците се пълнят с млади хора. Те имат седмично по около 250 деца в болница. Делта вариантът е много заразен, младите не се ваксинират, затова сега те попадат в болница", уточни проф. Хайрабедян.

#болници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »