Младен Маринов и Христо Терзийски с коментар на кадрите с полицейско насилие

Младен Маринов и Христо Терзийски с коментар на кадрите с полицейско насилие
A A+ A++ A

Министърът на вътрешните работи в нощта на протеста коментира:

"Като полицай от кариерата категорично осъждам каквито и да е прояви на насилие! Още в нощта на 10 юли 2020 година, когато ми станаха известни видео материали, заснети и разпространени от граждани в социалните мрежи и съдържащи данни за превишаване и злоупотреба с правомощия от страна на полицейски служители, разпоредих на главния секретар на МВР и на директора на СДВР. Разпореждането ми бе ясно и категорично – проверката да бъде извършена в максимално кратките срокове, разрешени от закона, да бъдат взети (ако бъдат установени нарушения) съответните дисциплинарни мерки, а при установяване на данни за престъпления, съответните материали да бъдат изпратени на прокуратурата по компетентност. Подадох оставка като вътрешен министър на 24 юли 2020 година. Само 3 дни по-късно – на 27 юли 2020 г., новият вътрешен министър обяви пред медиите резултатите от приключилата вътрешна проверка, взетите дисциплинарни мерки (включително, една от които е с негов акт), както и, че материалите са изпратени по компетентност на прокуратурата".

 

 

Наследникът му на поста Христо Терзийски допълни:

„Едно от първите ми действия като министър на вътрешните работи бе да изискам и да получа информация за хода на вътрешното разследване на данните за превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия по време на охраната на протеста на 10 юли 2020 година. Само 3 дни, след като бях избран от Народното събрание за министър на вътрешните работи, огласих пред българската общественост резултатите от вътрешното разследване по случая. Направих това в национален ефир и с прессъобщение на МВР. Продължавам да стоя зад думите си, казани тогава, че ние, служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство.

Що се отнася до тези народни представители и политически фигури, които твърдят, че е укривано каквото и да е по този случай, ще цитирам резултатите от проверката: „В хода на своята работа комисията е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел „Специализирани полицейски сили” (ОСПС) и нарушаване основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели.“

В резултат на тези констатации своевременно бяха наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР.


 

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"