Найденов: Блокирането на граници не е продуктивно

Найденов: Блокирането на граници не е продуктивно
За пример министърът даде блокадата на пътища в Гърция, която не постигна желания от стачкуващите резултат. Снимка: Министерство на земеделието и храните
A A+ A++ A

Блокирането на граници и пътища не е продуктивно, заяви министърът на земеделието и храните по повод продължаващите вече няколко дни протести на фермерите в България.

„Българските зърнопроизводители са едни разумни хора, които оценяват ситуацията, и техният краен избор ще бъде правилен“, коментира той в неделя сутринта по БНР.

По думите му блокирането на граници и пътища не е продуктивно и посочи за пример блокадата в Гърция. Найденов призова зърнопроизводителите към разум.

„В тежки времена и тежка ситуация се намираме. Те са най-стабилният сектор на българското земеделие“, каза още той.

Министърът добави, че е обсъждано да се постави таван на националните доплащания, с което по-голямата част от парите да отидат при дребните и средните зърнопроизводители, а крупните производители да не получат цялата сума.

„Това обаче е неизпълнимо, защото ние направихме запитване до Европейската комисия и съгласно сега действащия регламент за директни плащания и национални доплащания към тях това ще бъде възможно едва след 2014 година“, обясни той.

„И точно в този контекст България подкрепи предложението на самата Европейска комисия да има горен таван на субсидиите, за да може повече средства да отидат до тези, които споменахме преди малко“, допълни министърът.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #зърнопроизводители #фермери #Гърция #България #протест #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »