Борисов: Ще разговарям за АЕЦ „Белене” само при 200 млн. депозит

Борисов: Ще разговарям за АЕЦ „Белене” само при 200 млн. депозит
„Белене“ и в момента си е гьол”, за пореден път използва Борисов традиционното си вече определение за втората българска АЕЦ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще разговаря с американския „Глобъл пауър консорциум“, проявил инвеститорски интерес към проекта за строеж на АЕЦ „Белене“, само ако преди това компанията депозира 200 млн. евро или долара в България.

„На Симеон Дянков съм му казал – в момента, в който ми се обади, че имаме 200 милиона на депозит, ги докарайте при мен“, коментира Борисов инвеститорския интерес към „Белене“, предаде БГНЕС.

Премиерът е категоричен, че ще разговаря с американския консорциум само ако компаниите в него депозират 200 милиона долара или евро, „както те си изберат“.

„Тогава ще считам, че има сериозен интерес“, обясни министър-председателят.

Той настоява инвеститорите да докажат, че са сериозни, че няма да искат държавна гаранция, договор за изкупуване на ток и че ще покрият всички загуби, които България е понесла през годините.

„Белене“ и в момента си е гьол“, за пореден път използва Борисов традиционното си вече определение за втората българска АЕЦ.

Той обясни, че е поръчал на службите да проучат потенциалните инвеститори за втората атомна централа в страната.

„Това, което съм казал и на Делян Добрев, е преговорите да се водят в парламента“, допълни Бойко Борисов.

В сряда беше съобщено, че неизвестният „Глобъл пауър консорциум“ проявява интерес към осъществяване на проекта за строеж на втората атомна централа в България и води преговори с НЕК и руската „Атомстройекспорт“.

Малко след като това беше обявено, от руското дружество отрекоха твърденията, че провежда разговори с която и да е компания относно проекта за втора атомна централа в България.

По-късно същия ден обаче министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев потвърди информацията, като подчерта, че инвеститор за „Белене“ има, но за да се провеждат каквито и да било преговориq българското правителство трябва да получи мандат от Народното събрание.

Председателят на парламента Цецка Цачева от своя страна заяви, че е готова да подготви още в четвъртък като народен представител проекторешение, което ще позволи на правителството да води преговори с частни инвеститори за АЕЦ „Белене“.

#Бойко Борисов #премиер #Глобъл пауър #консорциум #България #АЕЦ „Белене” #Симеон Дянков #финансов министър #Делян Добрев #енергиен министър #Цецка Цачева #председател на НС #Атомстройекспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"