Върховният съд прие, че Марешки е осъден неправилно

Върховният съд прие, че Марешки е осъден неправилно
A A+ A++ A

Върховният касационен съд е върнал на апелативния съд във Варна делото за изнудване срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки. Това видя "Сега" в деловодството на съда. 

Марешки първо бе оправдан от Окръжния съд във Варна, а после признат за виновен от апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата. Това записа в мотивите за решението си Апелативният съд във Варна. В тях пише още, че за Марешки са събрани "противоречиви характеристични данни" - безспорно, той е известна личност. Сред част от обществото се ползва с добро име и авторитет, но сред други е известен като човек, от когото може да се очаква всичко, с връзки в криминалните среди и с чувството, "че всичко може да му се размине".

Върховните съдии Мина Топузова (председател на състава и докладчик), Елена Каракашева и Татяна Грозданова приемат, че апелативният съд е допуснал съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите. 

Заедно с Марешки подсъдима е и Красимира Колева. На нея апелативният съд даде 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и 6000 лв. глоба. Двамата са признати за виновни от апелативния съд, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща всеки месец 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. 

Съпоставката между присъдата на апелативния съд и обвинителния акт сочи, че всеки от подсъдимите е обвинен, че е отправил заплахата лично, а е признат за виновен, че е сторил това в съизвършителство с другия подсъдим, каквото обвинение както на Марешки, така и на Колева не е повдигнато с обвинителния акт", пише ВКС.

"Осъждането по непредявено по надлежния ред обвинение е недопустимо, същото нарушава правото на защита на обвинените лица и представлява особено съществено нарушение на процесуалните правила", обясняват върховните съдии за Колева.

За Марешки върховните съдии пишат, че на места обвинителният акт и присъдата напълно съвпадат. "По този механизъм неяснотите и противоречията в обстоятелствената част на обвинителния акт са пренесени и в съдържанието на мотивите на апелативния съд", пише ВКС. И обяснява, че например е неясно за кое заведение е бил изнудван Миланов.

Върховният съд критикува апелативния, че е проявил пристрастност като е дал вяра на показанията на Миланов по причина, че обслужват обвинителната теза.

Висшите магистрати намират грешка и в това, че апелативните съдии не са разгледали иска за 40 000 лв. неимуществени вреди на Миланов срещу двамата подсъдими. 

А делото за организирана престъпна група?

От няколко години спецпрокуратурата води и дело за организирана престъпна група срещу Марешки. То бе отделено от делото за изнудване. Какво се случва с него обаче е дълбока тайна. 

През 2017 г. Марешки и съпартийците му депутати от "Воля" Кръстина Таскова и Пламен Христов бяха обвинени в участие в престъпна група за изнудване. "Това дело, разбира се, е приоритетно за прокуратурата като всички дела, които се водят срещу лица с имунитет. Прокуратурата няма намерение да протака разследването, каквото твърдение вече чух от името на г-н Марешки, защото за нас е важно максимално бързо да съберем доказателствата и да предадем лицето на съд", обяви пред медиите в средата на юли 2017 г. тогавашният говорител на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Неотдавна "Сега" попита спецпрокуратурата дали това разследване е прекратено. Отговорът бе, че наблядаващият прокурор е в отпуск и когато се върне, ще прецени дали да предостави информация.

Източник: "Сега"

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"