Асен Василев предупреди, че ако държавният бюджет не бъде спешно актуализиран, няма да има пари за заплати

Асен Василев предупреди, че ако държавният бюджет не бъде спешно актуализиран, няма да има пари за заплати
A A+ A++ A

Служебният финансов министър Асен Василев предупреди, че ако държавният бюджет не бъде спешно актуализиран от парламента, служебното правителство ще започне да харчи от заложения буфер от 398 милиона лева.

Министърът обясни, че до момента Covid мерките са финансирани чрез вътрешни преструктурирания.

Асен Василев каза още, че харчене от буфера означава министерствата да останат без пари за заплати и издръжка, като няма да може да се плаща и по мярката за запазване на заетостта 60 на 40.

Служебното правителство умолява депутатите да сформират бюджетната комисия и да започне разглеждане на актуализацията на годишната план-сметка.

Пари има – 2 милиарда лева ще съберат повече до края на годината, но те не могат да се харчат. Асен Василев:

„Парите за здраве ще трябва да бъдат на база активиране на буфера, което означава всички тези министерства да останат без средства за изплащане на заплата и издръжка.

Буферът е един член, записан в закона, който казва – вземете 5% от парите на министерство на вътрешните работи и ги използвайте за здраве, а МВР какво да прави?“

Дори с харчене на буфера бюджетът може да издържи до края на октомври, подчерта Василев. Той очерта възможен сценария без актуализация.

„До края на октомври ще се справим криво-ляво, без 60 на 40.

Може би ще има възможност да се продължат 50-те лева (добавка към пенсиите – б.р.) септември, за октомври не е ясно.

Пари за избори ще има ноември месец, живот и здраве, ако има парламент, буквално в рамките на седмица до две седмици ще трябва да прави актуализация, за да вдигне разходните тавани – т.е. да ни даде възможност тези натрупани средства, които ги има, да бъдат похарчени.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »