KT "Подкрепа": Ден отпуска за всеки, който си бие доза ваксина

KT "Подкрепа": Ден отпуска за всеки, който си бие доза ваксина
A A+ A++ A

КТ „Подкрепа“ предлага да се даде възможност на работниците и служителите, които се ваксинират срещу COVID-19, да използват отпуск от един работен ден след поставяне на първата и един работен ден след поставяне на втората доза от ваксината.

Това може да стане с промяна в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител, с която се предвижда създаването на нов вид отпуск за граждански и обществени задължения, който да бъде предоставян на работещите по трудово правоотношение и на държавните служители.

В писмо до служебния социален министър Гълъб Донев, публикувано на сайта на синдиката, се посочва, че предложеният нов вид отпуск е социално оправдан и необходим, тъй като в резултат на поставяне на споменатите ваксини е научно доказано, че в преобладаващия брой случаи хората са с намалена трудоспособност вследствие на реакция на имунната система при ваксинацията.

„Според изнесената официална информация имунният отговор на ваксинираните в първите дни диктува различни странични ефекти, като някои от леките до умерени нежелани реакции, включват: болка в ръката на мястото на инжектиране, температура, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите и др“, пише в писмото.

Според синдиката в разглежданата хипотеза е налице пълна аналогия с освобождаването от работа при кръводаряване, при което се предоставя отпуск за изпълнение на граждански и обществени задължения, както за работниците и служителите по трудово правоотношение, така и за държавните служители.

Освен това наличието на такава възможност при създаването на постоянна нормативна уредба би намалило и тежестта върху осигурителната система, тъй като хората с преобладаващи нежелани реакции биха се възползвали от предоставения отпуск при ваксиниране, а не от такъв за временна нетрудоспособност.

#КТ Подкрепа #ваксина #отпуск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »