БСП: В паниката от референдум ГЕРБ намериха инвеститор за АЕЦ „Белене”

БСП: В паниката от референдум ГЕРБ намериха инвеститор за АЕЦ „Белене”
„Тоест, беше ни разигран един цирк, за да няма референдум за АЕЦ „Белене", заяви Петър Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Явно такава паника тресе управляващите да няма референдум, че намериха инвеститор за АЕЦ „Белене", заяви депутаът от „Коалиция за България” Петър Димитров.

„Абсурдно е министърът на икономиката да води инвеститор, когото не познава”, каза пред БНТ в четвъртък бившият министър на икономиката и енергетиката.

Димитров напомни, че когато Валентин Николов е бил заместник-министър заявил, че го има този инвеститор, от шест месеца се водели преговори, в които участвал и премиерът лично.

„Тоест, беше ни разигран един цирк, за да няма референдум за АЕЦ „Белене", посочи червеният депутат.

Напълно възможно е да се получи рестартиране на проекта „Белене", тъй като той не се случва основно заради това, че България не може да си го позволи финансово, каза от своя страна депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

„В момента се появява частен инвеститор с над 30-годишен опит в ядрената енергетика и иска да влезе в правата на АЕЦ „Белене". Така, че напълно е възможно да се рестартира проектът, ако дадем мандат на правителството да проведе преговори с този потенциален инвеститор, добре да го проучи и да защити националните интереси. А националните интереси са добра цена, опция за запазване право за участие в проекта, никакви държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на енергията по-късно”, каза още Червенкондев.

Той уточни, че на първата среща не е бил зададен въпросът къде се намират ядрените централи и хилядите мегавати на американския „Глобъл пауър консорциум".

Петър Димитров пък контрира, че АЕЦ „Белене” е трябвало да бъде проект на българската държава с мажоритарно участие на България, за да има по-евтини цени за страната.

„Сега обаче правим „Белене" 100% частен проект”, посочи Димитров и изрази съмнение, че в него може да се появяват имена на български политици.

Според него цялата ядрена енергетика на България ще стане частна и по този начин ще се случи „мечтата на Симеон Дянков" – на нерегулиран пазар по нерегулирани цени.

„Те ще ни смъкнат кожата", каза още бившият енергиен министър.

Диан Червенкондев заяви, че единственият вариант да се случи АЕЦ „Белене" в момента е като частен проект.

Според Диитров пък „Глобъл пауър консорциум" не идва с чувал с пари – той щял вземе проектната компания, да я купи, после тази проектна компания щяла кандидатства за кредит и с получената сума да прави „Белене”.

„Ние ще искаме да има ограничения за мажоритарно участие на държавата в този проект. Ние ще искаме българската държава да запази влиянието си и участието си, иначе ще стане като „Горна Арда", каза още той.

В сряда беше съобщено, че неизвестният „Глобъл пауър консорциум" проявява интерес към осъществяване на проекта за строеж на втората атомна централа в България и води преговори с НЕК и руската „Атомстройекспорт".

Малко след като това беше обявено, от руското дружество отрекоха твърденията, че провежда разговори с която и да е компания относно проекта за втора атомна централа в България.

По-късно същия ден обаче министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев потвърди информацията, като подчерта, че инвеститор за „Белене" има, но за да се провеждат каквито и да било преговори българското правителство трябва да получи мандат от Народното събрание.

Председателят на парламента Цецка Цачева от своя страна заяви, че е готова да подготви още в четвъртък като народен представител проекторешение, което ще позволи на правителството да води преговори с частни инвеститори за АЕЦ „Белене".

#Атомстройекспорт #Горна Арда #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #председател на НС #Цецка Цачева #БСП #финансов министър #Симеон Дянков #Глобъл пауър консорциум #Диан Червенкондев #ГЕРБ #АЕЦ „Белене" #Коалиция за България #Петър димитров #референдум #Валентин Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"