Готви се ново затягане на КОВИД мерките в София, ще засегне фитнеси, кафенета и барове

Готви се ново затягане на КОВИД мерките в София, ще засегне фитнеси, кафенета и барове
A A+ A++ A

"Влизаме във втора зона или т.нар. жълта зона за опасност от разпространение на коронавируса в столицата. Това обяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

По думите му от края на миналата седмица в най-големият град има сериозно покачване на случаите на коронавирус. Заради това се подготвя въвеждането на някои ограничителни мерки, които се отнасят към избягване струпването на хора.

„В периода на извънредна епидемична обстановка всички решения се взимат на база заповед на здравния министър. След като се оценява епидемичната обстановка, се планират и разписаните в плана мерки“.

Това коментира д-р Пенчев в ефира на bTV. Очаква се издаването на заповед за ограничаване посещението във фитнеси, басейни, уеунес и спа услуги, кафенета, барове и заведения до 30%. От думите на шефа на РЗИ-София стана ясно, че засега това няма да важи за моловете, където вниманието е фокусирано върху проверките за спазване на противоепидемичните мерки.

Д-р Пенчев призна, че в сезона на лятото се неглижират противоепидемичните мерки, а на места такива въобще липсват. На въпрос дали учебната година може да не започне присъствено, ако пикът на COVID-19 за четвъртата вълна е около 15 септември, специалистът отвърна:

„Да, би могло, но аз ще се възползвам да апелирам към всички, които в момента се колебаят дали да се ваксинират, да го направят, за да може да предотвратим локдаун“.

Д-р Пенчев съобщи и интересни данни, че при общ брой на база поставени дози от ваксината едва 0,06% са заболелите. 10 са били приети в много леко състояние в болницата и няма нито един починал.

 

 

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"