Водят ли до безплодие ваксините срещу Ковид-19? Ето какво казват фактите

Водят ли до безплодие ваксините срещу Ковид-19? Ето какво казват фактите
A A+ A++ A

Упорит слух гласи, че ваксините срещу коронавируса може да доведат до безплодие - както при жените, така и при мъжете. Оправдани ли са тези притеснения? Ето какво казват фактите.

"Ваксините срещу коронавируса водят до безплодие" - подобни твърдения вече от месеци се въртят из социалните мрежи. Най-напред се говореше, че за детеродните си способности трябва да се тревожат най-вече жените. Предлагаше се дори някаква биологична аргументация, според която ваксината щяла да изгради не само антитела срещу коронавируса, но и срещу един протеин, който участва в образуването на плацентата в матката и играе решаваща роля при бременност. Причината била, че този протеин и спайк-протеинът много си приличали, твърдят привържениците на теорията за безплодието. Изследователите обаче са категорични, че това не е вярно. Спайк-протеинът на коронавируса се състои от 1273 аминокиселини, а другият протеин - от 538. И само един сегмент от пет аминокиселини е сходен, но не и идентичен. Тоест, прилика изобщо няма, пише Bulgaria On Air.

"Съвършено неоснователни твърдения"

"Ако е вярно предположението, че имунният отговор, който се поражда в резултат от ваксинацията, би могъл да доведе до безплодие, то тогава "безплодие ще възниква с още по-голяма сигурност след разболяване от Ковид-19", пише Удо Маркерт, президент на Европейската асоциация за репродуктивна имунология и ръководител на Лабораторията по плацентите към Университетската клиника в Йена.

Негов съавтор в това становище е Екехард Шлойснер, директор на Родилната клиника към университета в Йена и вицепрезидент на Германското дружество за пренатална медицина, пише DW.

"От гледна точка на репродуктивната медицина и изследванията на плацентата, тези вече широко разпространени твърдения са съвършено неоснователни“, пишат двамата световно признати специалисти и горещо препоръчват на жените да се ваксинират.

Ала недоказуемите твърдения и фалшивите новини хвърлят в тревога на само жените: в социалните мрежи се разпространява и твърдението, че ваксината прави и мъжете безплодни. Каква е истината?

В рамките на едно изследване в САЩ учените анализирали спермата на 45 мъже преди и след ваксинирането и не открили никакво отрицателно влияние върху размножителната способност на мъжете.

"При никого от изследваните мъже не установихме каквото и да било въздействие на ваксината върху сперматозоидите“, казва Даниел Насау, уролог и съавтор на изследването. Той е сигурен, че дори с много повече участници в такова изследване резултатите пак ще бъдат същите.

#коронавирус #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"