Главният прокурор: Мотивите срещу рапърите са неоснователни

Главният прокурор: Мотивите срещу рапърите са неоснователни
Борис Велчев вече е разпоредил на Апелативната прокуратура да изиска делото и да направи служебен контрол върху него. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че намира мотивите за обвиненията на рапърите Мишо Шамара и Сарафа в поругаване на българския флаг за неоснователни.

„Разбрах за това дело от медиите, стори ми се необичайно и помолих за среща с наблюдаващия прокурор. Говорих с него, той ми обясни мотивите си, те ми се сториха неоснователни“, заяви Велчев, цитиран от БГНЕС.

В сряда рапърите Мишо Шамара и Сарафа се явиха в Националната следствена служба по обвинение в поругаване на българския трибагреник в една от песните си.

„Бяло, зелено и червено“ е написана преди три години и оттогава музикантите попадат под удара на правосъдието и мълчаливата цензура.

Борис Велчев вече е разпоредил на Апелативната прокуратура да изиска делото и да направи служебен контрол върху него.

„Мен ако ме питате, не че искам да предрешавам решението на колегите, говоря съвсем по принцип: за да се образува наказателно производство заради нещо толкова безвкусно, е пресилено“, уточни Велчев.

По думите му подобно нещо, за да оправдае използването на наказателна репресия, трябва да има и висока степен на обществена опасност.

„Подобни безвкусни неща, чак такава обществена опасност аз не съзирам”, каза още главният прокурор.

Самото решение за образуване на наказателно производство той определи като поверено на прокурора.

Велчев уточни, че уважава това решение и каза, че Милко Момчев (прокурорът по делото – бел. ред.) е един от опитните и умни прокурори в Софийска градска прокуратура, но просто вижданията им „не съвпадат“.

Главният прокурор каза още, че мотивите на прокурора за производство са, че е опетнен националният трибагреник, което е престъпление по Наказателния кодекс, чл. 108, ал. 2.

Велчев не можа да каже конкретно колко сигнала от Съвета за електронни медии (СЕМ) са получени в прокуратурата.

Той припомни единствено, че е обичайна практика, ако някоя институция в рамките на своите правомощия установи данни за извършено престъпление, да сезира държавното обвинение.

„Съветът за електронни медии така е намерил за добре. Колегата на свой ред е намерил претенцията на Съвета за основателна – образувал го е. Аз не смятам така, но в крайна сметка редът е не аз да го произнеса на улицата и да взема решение, а Апелативната прокуратура въз основа на доказателствата да го реши“, коментира Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък.

#Борис Велчев #Мишо Шамара #главен прокурор #Националната следствена служба #Милко Момчев #Софийска градска прокуратура #Наказателния кодекс #СЕМ #Съветът за електронни медии #Висшия съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »