МЗ поясни трябва ли хората с автоимунни заболявания да се ваксинират срещу COVID-19

МЗ поясни трябва ли хората с автоимунни заболявания да се ваксинират срещу COVID-19
A A+ A++ A

Пациентите с ревматологични и други автоимунни заболявания не трябва да се притесняват относно ваксинацията срещу COVID-19. Специфичният въпрос е не дали трябва да се ваксинират, а кога да се ваксинират спрямо приема на лекарства, за да бъде най-ефективна ваксината. Затова е добре гражданите с автоимунни заболявания да се консултират със своя лекар кога е най-уместно да бъде приложена ваксината. Това информират от Министерството на здравеопазването.

Данните от проучване показват, че 1 на 10 души с автоимунни заболявания като псориазис, ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата, може да не развият имунен отговор след ваксиниране срещу COVID-19.

Пациентите, които приемат медикаменти Methotrexate и Rituximab, реагират най-слабо на ваксината, но дори да има намален отговор, поради автоимунно заболяване или прием на тези медикаменти, пак е по-вероятно пациентите да бъдат защитени срещу хоспитализация и смърт, отколкото ако не получат ваксината.

Според анализ приблизително 84% от пациентите с автоимунни заболявания развиват антителен отговор от ваксината срещу COVID-19.

"Хората не трябва да се притесняват при проява на странични реакции, защото те са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията.

Тези реакции отшумяват за часове. Симптомите показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса", гласи още съобщението на здравното министерство.

Според МЗ, тежките странични ефекти са изключително редки – наблюдава се честота от няколко случая на милион поставени дози.

По отношение на противопоказанията за поставяне на ваксини при хора с алергии – това се отнася само за пациенти, алергични към някои от съставките на ваксината или пациенти, които са имали алергична реакция при поставяне на първата доза ваксина, допълват от институцията.

#коронавирус #ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"