Русия скочи срещу грациите ни от завист за златните медали!

Русия скочи срещу грациите ни от завист за златните медали!
A A+ A++ A

Международната федерация имаше пряка задача да спре хегемонията на руските гимнастички на игрите в Токио. Това смята президентът на Всеруската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова, предава „Новости“.

Националният отбор на Русия спечели сребро в многобоя при ансамблите, а вчера рускинята Дина Аверина стана сребърна медалистка в индивидуалния многобой. Така за първи път от 1996 г. Русия остана без олимпийско злато в този спорт.

„Още вчера казах, че това ще се случи, тъй като още на квалификационните състезания беше ясно, че дърпат България, че хегемонията на Русия трябва да бъде спряна. Дина Аверина стана просто герой на интернет, социалните мрежи и повдигна патриотичния дух на страната ни, след като беше нагло отстранена след упражнението, където не допусна грешки, а оценката беше дадена със забавяне от повече от пет минути“, коментира Винер-Усманова.

Тя отбеляза, че дори преди месец и половина на европейското първенство руският отбор изпреварил българския, но вече на Олимпиадата съдиите „моментално направиха разлика, въпреки че топките им са много по-слаби“.

„Предвидих това, вчера осъзнах, че хегемонията на Русия не може да бъде спряна по друг начин, само чрез съдийска манипулация“, добави тя.

Така според нея олимпийските традиции и правила били нарушени. „Необходимо е да се пише не до международната федерация, а (до президента на МОК, б. р.) Томас Бах“, каза ръководителят на ВФХГ.

Вчера на Олимпиадата Линой Ашрам от Израел спечели златото в индивидуалния многобой, което извади руснаците извън кожата им. Русия подаде две искания за преразглеждане на оценката, една от които беше удовлетворена.

Руските гимнастички обаче останаха на второ място в многобоя при ансамблите, като загубиха 1400 точки от националния отбор на България. Руският олимпийски комитет формулира искане за съдийство в художествената гимнастика на игрите в Токио и го изпрати на ръководството на Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »