Класна Стойка Кръстева накара България да се гордее - разби туркиня и взе олимпийска титла в бокса

Класна Стойка Кръстева накара България да се гордее - разби туркиня и взе олимпийска титла в бокса
A A+ A++ A

Нашата Стойка Кръстева донесе второ злато за България в Токио, след като изигра много умен боксов двубой срещу туркинята Буз Чакъроглу на олимпийския финал в категория до 52 кг. Блестящата ни файтърка проведе мача по страхотен начин, контраатакувайки своята съперничка, без да забравя обаче да пласира комбинации. Чакъроглу бе водачка в схемата и букмейкърите й даваха осезаемо предимство преди срещата. Това се оказа измамно и реалността жестоко се стовари върху нафуканата представителка на южната ни съседка.

Респектиращото представяне на 35-годишната Стойка впечатли съдиите, които заслужено й присъдиха победата в първите 2 рунда. Туркинята тръгна ва банк в третата последна част, но мисията й вече бе невъзможна срещу класната българката - единодушно реферско решение за нашето момиче.

Голямата радост за спорта и в частност за бокса ни значи, че слагаме край на 2 декади чакане за титла в този толкова обичан спорт в родината ни. Златният медал е общо пети за България в историята на бокса.

Така Кръстева зарадва цяла България с втора олимпийска титла за страната ни в Токио 2020. Първата бе изкована от чудеснта Ивет Горанова, която триумфира каратето.

На Олимпиадата вече можем да се похвалим с неочаквано много като брой медали - цели 5 до момента. Всички те са спечелени от жени. Надяваме се грациите ни от ансамбъла и Мирела Демирева в скока на височина да допълнят колекцията с още отличия.

ЕТО КАК СЕ РАВЗИ СРЕЩАТА НА СТОЙКА КРЪСТЕВА ПО РУНДОВЕ:

I РУНД

Двете боксьорки стартираха предпазливо и държаха дистанция. Туркинята нанесе първия точен удар, след което Кръстева с добра комбинация пласира ляв и десен в тялото на съперничката си. След това пласира нов ляв в главата на Чакъроглу. Туркинята успя да отговори, но българката умело атакуваше. Равностоен рунд, в който двете разменяха удари, които попадаха в целта. Добрата новина бе, че съдиите отсъдиха в полза на Кръстева след финалния гонг.

II РУНД

Българката нанесе ляв прав в главата на Чакъроглу. Туркинята действаше агресивно, но получи предупреждение. Кръстева държеше дистанция и умело пласираше удари в тялото на съперничката си. Стойка добре контрираше и нанесе нов удар с ляв, а след това точно попадна и дясното круше. Бусе атакува в края на рунда, но Кръстева хладнокръвно завърши. Отлична новина и след края на втората част, тъй като съдиите отсъдиха в полза на българката.

III РУНД

Туркинята излезе с нагласата, че няма какво да губи и атакува гресивно от самото начало на рунда. Кръстева показа добра защита и пласира ляв в главата на Чакъроглу. Съперничката ѝ нанесе десен в главата на Стойка, но тя веднага контрира с отлична комбинация. Веднага след това Кръстева нанесе нов ляв в главата на туркинята. В заключителните секунди на двубоя Кръстева нанесе десен прав и след последния гонг вдигна победоносно ръце.

#стойка кръстева #Олимпиада 2020 #Токио 2020 #златен медал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »