Радев призова Ердоган да продължава да не ни пуска мигранти

Радев призова Ердоган да продължава да не ни пуска мигранти
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев призова в телефонен разговор турския си колега Реджеп Тайип Ердоган да продължава да не допуска мигранти към България. Това става ясно от официално съобщение на президентския прессекретариат.

"България оценява високо усилията на Турция за овладяване на засиления  миграционен натиск на границата си с Иран", е заявил българският държавен глава и е добавил, че "България също отчита усложняване на миграционната обстановка". Радев е посочил, че "страната ни очаква Турция да продължи, както досега, да изпълнява споразуменията с ЕС, договорени през 2016 г. в областта на незаконната миграция".

Двамата президенти обсъдили и усложнената от пожарите обстановка. В телефонният разговор българският държавен глава изразил съболезнования пред турския си колега за жертвите при пожарите в южната ни съседка, както и солидарност към усилията за справяне с бедственото положение. „Следим със загриженост обстановката в Турция и се надяваме на бързото й овладяване“, заявил Румен Радев и допълнил, че страната ни също е изправена пред сложна обстановка и е ангажирала всички сили и техника за справяне с пожарите. България изразява готовност правителствата на двете държави да обсъдят при необходимост съдействие от българска страна за справяне с щетите от бедствието. 

Президентите Радев и Ердоган заявили готовност за продължаване на двустранния политически диалог и задълбочаване на икономическото и търговско сътрудничество.

Само преди дни ГЕРБ поиска изслушване на служебния вътрешен министър Бойко Рашков в парламента именно заради мигрантите. Рашков призна, че има завишен миграционен натиск.  "Това не може да се отрече в никакъв случай. Такъв натиск е имало и преди ние да встъпим в нашите задължения на служебен кабинет", каза той.

"И към момента министерството продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск от мигранти нарасне изключително. Така че имаме това предвид, наблюдавайки обстановката не само на нашата граница, а и извън територията на нашата страна", каза той.

МВР министърът каза, че такъв натиск има дори и в Литва. "Там натискът е 30 пъти повече, отколкото в предходен период", каза той. Рашков посочи, че натиск има и срещу Гърция. Той е провел няколко срещи с посланика на Гърция по темата. 

Към Рашков имаше и депутатски въпрос дали свързва завишения миграционен натиск с предизборното посещение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Турция. 

Министърът обясни, че няма информация Борисов да е в основата на увеличения поток мигранти, макар че и той самият се запитал същото, когато видял изненадващото посещение на бившия премиер при Ердоган. "Ако имам такава информация, ще я предам на прокуратурата", увери Рашков. Той все пак допълни, че не допуска това да е вярно. "Това би било равнозначно на национално предателство, някой да предизвика турската страна да допусне тези мигранти. Който предизвика и причини подобно нещо, трябва да отиде на съд", каза Рашков.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »