Съдийска тесла остави Христо Христов без медал в Токио

Съдийска тесла остави Христо Христов без медал в Токио
A A+ A++ A

Щангистът ни Христо Христов се размина драматично с бронзов медал и завърши на пето място в категория до 109 килограма на олимпийския турнир по вдигане на тежести в Токио.

20-годишният световен шампион за младежи Христов завърши с двубой от 408 килограма. Той беше трети след изхвърлянето след успешни опити от 185 и 189 килограма, като направи и неуспешен опит на 192 килограма.

В изхвърлянето той се справи последователно с 213 и с 219 килограма, след което успя да вдигне и 222 килограма. Опитът първоначално беше потвърден с 2:1 съдийски гласа, но в последствие след преразглеждане на два пъти журито на състезанието не го призна заради добутване с дясната ръка. Ако опитът беше признат, то Хистов щеше да събере двубой от 411 килограма, което щеше да е достатъчно за бронза.

Акбар Джураев от Узбекистан спечели титлата с нов олимпийски рекорд в двубоя с 430 килограма. Световният рекордьор Симон Мартиросян (Армения) се нареди втори с 423 килограма.

Латвиецът Артурс Плесниекс пък заслужи бронза с 410 килограма (180 и 230 килограма), като взе отличие при третото си участие на Олимпиада след пето място в Лондон 2012 и осма позиция в Рио 2016.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »