Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да се занимава с Гешев

Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да се занимава с Гешев
A A+ A++ A

Правосъдният министър Янаки Стоилов очаква на утрешното заседание на Министерския съвет да се вземе решение кабинетът да поиска от Конституционния съд да тълкува дали министърът на правосъдието има възможност да иска смяната на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища при определени обстоятелства. Това каза Стоилов в интервю за БНР.

Темата стана актуална, след като мнозинството във Висшия съдебен съвет отказа да разгледа искането на министъра за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Тогава се чу аргументът, че министърът няма право да инициира тази процедура.

"Това тълкувателно решение се налага, след като сред самите членове на Висшия съдебен съвет, съдейки по резултата 12:8, чрез което те отклоняват на процедурно основание разглеждането на искането по същество, а вероятно и сред част от юридическите и политическите среди има колебания по този въпрос. КС не се е произнасял, което прави необходимо разглеждането на въпроса и по недвусмислен начин да се даде отговор на въпроса за възможността на министъра на правосъдието да прави такова искане и то да бъде разгледано, така че да се стигне до произнасяне по същество", обясни министърът. 

Стоилов призова следващия министър на правосъдието "да прояви силна ангажираност с тези въпроси".

Законът за съдебната власт дава право на правосъдния министър да обжалва отказа на ВСС, смята Янаки Стоилов. Той ще обжалва във Върховния административен съд (ВАС) отказа. Стоилов припомни, че ако се приеме, че министърът няма право да иска освобождаването на т.нар. трима големи в съдебната система, това би означавало, че само хора от ВСС - от кадровия орган на съдебната власт, могат да си търсят взаимно отговорност, "а това противоречи на идеята за разделението и баланса на властите".

Стоилов изрази надежда с новото управление да не се окаже така, че "старите и големи икономически интереси се прегрупират така, че да намерят някакво ново политическо представителство". Гражданите обикновено разбират "по-късно за тези обстоятелства от времето, в което гласуват", каза той. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"