Добавката за бедност към пенсиите ще се дава по неясни критерии

Добавката за бедност към пенсиите ще се дава по неясни критерии
A A+ A++ A

Ако народните представители припознаят желанието на служебното правителство наесен да няма пенсионери под линията на бедност, то ще има възрастни, които за пръв път ще получат помощи за социално слаби. Това произтича от условията, които служебните министри са заложили пред получаването на добавката. Те са записани в проекта за актуализация на бюджет 2021 г., който вече е в Народното събрание. Известно е, че проектът засега не среща подкрепа сред депутатите.

Добавката за бедност е предвидена за изплащане за периода от 1 октомври до 31 декември, като за нея ще може да се кандидатства през целия този период - ако, разбира се, бъде приета. За разлика от отпусканите досега коледни, великденски и пандемични добавки, за тази ще трябва да се подаде заявление пред Агенцията за социално подпомагане. За разлика от останалите социални помощи обаче, критериите тук са основани на линията на бедност, а не на диференцирания минимален доход, който дори в най-големия си размер - за самотно живеещите пенсионери над 75-годишна възраст, е три пъти по-малък.

Помощта ще се изплаща на пенсионери на възраст над 65 години, които не работят и за които размерът на пенсията/пенсиите заедно с компенсациите и добавките към тях не надхвърля 369 лв., колкото е линията на бедност за тази година у нас, предвижда законопроектът. Заложено е и допълнително условие реализираният брутен доход в семейството да не надхвърля кратния размер на линията на бедност 369 лв. в зависимост от броя на членовете му. Помощта ще се изплаща на пенсионера в семейството, който отговаря на условията. Нейният размер ще е разликата между пенсията (заедно с добавките) и линията на бедност. В масовия случай - хората на минимална пенсия, това означава добавка от 29 лв., тъй като от октомври със същия законопроект се предлага 340 лв. минимална пенсия.

В проекта за актуализация не е изрично изброено кои доходи ще се вземат предвид в случая. Не е споменато нищо за имотното състояние на пенсионера, въпреки че социалният министър Гълъб Донев тези дни обясни, че "пенсионерите, които живеят сами в големи тристайни жилища и дават имоти под наем, вероятно няма да получат добавката за бедност". Такива условия са заложени в правилата за социално подпомагане - човек трябва да обитава единствено собствено жилище, което не надхвърля нуждите му, като за един човек е възприето като достатъчно едностайно жилище, за семейство с двама или трима членове - двустайно, и т.н. Допуска се изключение, ако от жилището не могат да бъдат получени никакви доходи.

В заявлението пенсионерът ще трябва да приложи удостоверителни документи за дохода, който е получил в съответния месец извън пенсията и добавките към нея. В тези случаи документи трябва да се представят за всеки от месеците, за които се иска подкрепа, посочват служебните министри.

От кръга на доходите са извадени двете пандемични добавки, които се изплащаха тази година - 50 лв. за всички пенсионери и 120-те лв. за малък кръг бедни пенсионери, които получават между 300.01 и 369 лв. Освен това новата помощ - ако се стигне до изплащането й, няма да се включва при определяне на достъпа до други социални помощи.

Министър Петков: Важно е бюджетът да бъде приет

Актуализацията на бюджета трябва да бъде приета, защото само така ще има пари за актуализация на пенсиите и за борба с новата вълна на пандемията, каза пред БНТ служебният министър на икономиката Кирил Петков.

"Надявам се бюджетът да бъде приет, защото е много важен. Дефицитът е намален от прогнозния. Това е дясна политика. Има актуализация на пенсиите, като 42% от пенсионерите няма да са под линията на бедност. Заделени са и 400 милиона лева за бизнеса от септември до декември, ако има нова вълна на коронавируса и трябва да се затварят бизнеси. Има и пари за лекарите", обясни Петков.

"Това се случва едновременно като няма пари за Правителствен комплекс от 90 000 кв. м., бюджетите за строителство са прецизирани, не изтичат пари и през АПИ", посочи министърът.

Автор: Диляна Димитрова

Източник: "Сега"

 
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай