Цачева одобрява мандат на Кабинета да преговаря за АЕЦ „Белене"

Цачева одобрява мандат на Кабинета да преговаря за АЕЦ „Белене"
Цачева припомни, че има решение на парламента за спиране на проекта „Белене" и за да има разговори с инвеститори, това решение трябва да бъде променено. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че е готова да подготви още в четвъртък като народен представител проекторешение, което ще позволи на правителството да води преговори с частни инвеститори за АЕЦ „Белене".

В сряда беше съобщено, че неизвестният американски консорциум „Глобъл пауър консорциум" проявява интерес към осъществяване на проекта за строеж на втора атомна централа в България и води преговори с НЕК и руската „Атомстройекспорт".

Малко след като това беше обявено, от руското дружество отрекоха твърденията, че провежда разговори с която и да е компания относно проекта за втора атомна централа в България.

По-късно същия ден обаче министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев потвърди информацията, като подчерта, че инвеститор за „Белене" има, но за да се провеждат каквито и да било преговори българското правителство трябва да получи мандат от Народното събрание.

На заседание на парламентарната икономическа комисия, на което беше представена и изслушана компанията „Глобъл пауър консорциум", проявяваща интерес към проекта, Цачева припомни, че има решение на парламента за спиране на проекта „Белене" и за да има разговори с инвеститори, това решение трябва да бъде променено, предаде БГНЕС.

Така ще се даде мандат на правителството и респективно на Националната електрическа компания (НЕК) да водят такива разговори.

Делян Добрев отбеляза, че единствената възможност АЕЦ „Белене" да се осъществи е на частен принцип.

Добрев напомни, че проектът е бил спрян не по друга причина, а защото България не е имала финансова възможност да продължи финансирането му.

„Не се яви чуждестранен инвеститор, сигурно изглежда странно да искаме 51 процента дял, а този с 49 процента да даде всичките пари", коментира той.

Добрев уточни, че въпроси като този дали държавата може да запази определен дял и кога трябва да стане това – дали в началото или в последваща опция на закупуване, ще бъдат решавани по-нататък, като се отчетат и финансовите възможности, които страната има.

„Това, което е необходимо сега, е да приемем решение, с което да се даде мандат за водене на такива преговори при определени ограничения", отбеляза министърът и даде пример за някои от тях.

„Важно е да не сключваме дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията, да сме сигурни, че ще бъдат прекратени всички дела срещу България или тези тежести ще преминат към новия собственик, че ще бъде гарантиран ядреният риск, че новият собственик ще поеме разходите по съхранение на горивото", обясни Добрев.

„За мен, за да се говори въобще за инвестиция, първо трябва да се покрие темата кой плаща и да не се окаже пак като с проекта „Бургас – Александруполис", че пак правителството плаща под формата на някакви гаранции или скрити такси", каза от своя страна министърът на финансите Симеон Дянков пред БНР.

Той заяви, че за него това е необходимо условие, за да може да върви някакъв разговор, но не е единствено, като има и доста други например кой ще покрива ядрената застраховка.

„Те трябва да покриват тази застраховка, трябва да има някаква гаранция, че те са сериозни, не забавят във времето някакви решения", посочи Дянков.

„Затова има финансови начини, например като сложат една сравнително голяма сума като първоначална изява на интереси. Тази сума ако се окаже след това, че те се отдръпнат, да остане в бюджета на НЕК", каза още той.

Според Дянков правителството няма да се обвърже с държавна или корпоративна гаранция на НЕК пред евентуалния изпълнител на проекта АЕЦ „Белене".

В икономическата комисия Петър Димитров от БСП каза, че парламентът не е субект, с който инвеститорът може да води преговори.

„Атомстройекспорт" не притежава нищо в България, той не може да продаде проекта, проектът продава ли се?", попита Димитров.

Той постави въпрос към кабинета кой е кандидатът и каква е позицията на българското правителство.

Петър Курумбашев, също от БСП, поиска управляващите да кажат какъв дял от централата може да си позволи България, а не да чака инвеститорът да каже колко може да й запази.

Министър Делян Добрев уточни, че става въпрос за първа среща с този инвеститор.

„В момента питаме инвеститора какви са неговите намерения", добави той и посочи, че това за пореден път показва прозрачността в работата на правителството и мнозинството.

Рамадан Аталай от ДПС приветства факта, че пред депутатите се представя инвеститор за АЕЦ „Белене", но според него министърът на икономиката е трябвало да се срещне с представителите на консорциума преди това.

„Всичко беше представено като една идея, която не е оформена и в писмен вид", смята той.

Според Румен Овчаров от БСП появата на инвеститор показва, че проектът е изключително изгоден и има пазар за електроенергията, предаде БГНЕС.

Представителят на инвеститора, който се представи като Самюел Реди, обясни, че те планират да запазят технологията, предложена от „Атомстройекспорт", и нямат намерения да я променят.

В отговор на любопитството кой точно е инвеститорът, Реди каза, че компанията ще представи референции за своята идентичност, когато влезе в официални разговори с НЕК.

По-късно в кулоарите на Наросното събрание той уточни, че компанията „Глобъл пауър консорциум" е регистрирана в щата Делауеър.

На срещата в парламента не беше точно изяснено каква е тази американска компания, която ненадейно се заинтересува от спрения проект АЕЦ „Белене", а при търсене на името „Глобъл пауър консорциум" в интернет никаква информация не се появява за подобна компания.

Читател на „Дневник" пък изпратил във форума на сайта линк с името на компанията – http://globalpowerconsortium.com, под който обаче се появява сайта на Quantum Group и там няма нито дума за такава компания, нито за неин представител с името Самюел Реди.

#Цецка Цачева #Народното събрание #Делян Добрев #министър на икономиката #НЕК #Националната електрическа компания #АЕЦ „Белене" #Атомстройекспорт #България #Русия #Бургас #Александруполис #Симеон Дянков #Министър на финансите #Петър димитров #БСП #Румен Овчаров #ДПС #Петър Курумбашев #Рамадан Аталай #Глобъл пауър консорциум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"