Нов протест срещу шистовия газ

Нов протест срещу шистовия газ
Протестът във Варна е един от многото, проведени през последните месеци в страната, срещу добива и проучването на шистов газ на територията на България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестно шествие срещу проучванията и добива на шистов газ ще се проведе днес, 4 декември, във Варна.

Сборен пунк на шествието е сцена „Раковина“, а за начален час е обявен 11.30 ч., съобщи агенция „КРОСС“.

Протестното шествие е официално обявено и разрешено от Общината и ще протече по следния план: Събиране от 11.30 ч. до сцена „Раковина“ в Морската градина, информационна част до 12.30 ч. и тръгване по маршрут Фестивален и конгресен център – х-л „Черно море“ – площад „Независимост“.

Протестът се организира от Инициативен комитет „За чиста България“, град Варна.

Целите на протестиращите са: Мораториум на технологията хидравлично разбиване, последван от промени в законодателството, които забраняват вкарване на вода и/или други субстанции с химични съединения, вредни за здравето, под налягане по-голямо от 20 атмосфери под земята при проучване и/или добив, с цел извличане на нефт и газ.

През втората половина на ноември в парламента бяха внесени законопроект за забрана на проучването и добива на шистов газ, както и мораториум за дейности, свързани с проучване и добив на шистов газ.

Внесените искания трябва да бъдат разгледани от Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм и Комисията по околната среда и водите.

Очакваше се, че на 30 ноември в Народното събрание ще се проведе обсъждане на законопроекта.

Това обаче не се случи, защото Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не представи необходимия доклад и не изпрати свой представител на първото заседание на парламентарната комисия. Така обсъждането се отложи за следващата седмица.

Инициативен комитет „За чиста България“ – Варна, организира протест на 20 ноември.

Шест дни по-късно пък, отново във Варна, бе организирана обществена дискусия с български специалисти геолози и икономисти за опасностите от проучването и добива на шистов газ.

Само за последните 2 седмици се проведоха няколко протеста в София, Добрич и други градове.

На протеста в София на 26 ноември беше инициирана „Национална гражданска подписка за забрана проучванията и добива на шистов газ в България“.

#шистов газ #Варна #България #София #Добрич #Морската градина #енергетика и туризъм #Народното събрание #Министерството на икономиката #енергетиката и туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"