Катар ще се учи от България как да строи метро

Катар ще се учи от България как да строи метро
Пред Катар предстояло изграждане на подземна железница и българският опит можел да бъде полезен в рамките на двустранното сътрудничество. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще се превърне в „извор“ на опит и познание, от които ще черпи една от най-богатите държави – Катар, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Емирството силно се интересувало от подхода на България в изпълнението и управлението на проекта за софийското метро, посочват още от МТИТС.

Пред Катар предстояло изграждане на подземна железница и българският опит можел да бъде полезен в рамките на двустранното сътрудничество.

Интересът бил допълнително „възбуден“ след кратка разходка с метрото на министър Ивайло Московски и колегата му шейх Абдул Рахман бен Халифа Ал Тани, който ръководи местното самоуправление и планирането в Катар.

Двамата посетили станцията при Националния дворец на културата, пътували са с влак до „Лъвов мост“ и разгледали археологическите находки при станция „Сердика“.

Министърът на транспорта Ивайло Московски използвал възможността да представи детайли от работата по изграждането на подземната железница и акцентирал, че в България е било постигнато безпрецедентно съотношение между цената за изпълнение и качеството на строителство.

„През последните 3 години изградихме над 13 км от метромрежата заедно с 13 нови станции“, е заявил той.

Катарската делегация се впечатлила както от изградената метролиния, така и от археологическия комплекс при станция „Сердика“.

Министър Московски пък препоръчал и българските фирми, участвали в изпълнението на проекта, заради добре свършената работа.

От пресслужбата припомнят, че интересът към столичното метро бил заявен още при официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Катар през март.

Емирството се доверява на българския опит и по друг инфраструктурен проект. След тристранна среща през май стана ясно, че България, Турция и Катар ще строят заедно скоростния път Свиленград–Русе.

Преди два дни обаче южната съседка се отказа от участие от проекта и той най-вероятно ще бъде осъществен на двустранна основа между България и Катар.

#България #Катар #метро #Ивайло Московски #Министър на транспорта #Министерството на транспорта #информационните технологии и съобщенията #Сердика #Бойко Борисов #Турция #Русе #Свиленград #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"