ВИДЕО Лукашенко: Ако спортистите от Беларус не спечелят на Олимпиадата - да не се връщат изобщо

ВИДЕО Лукашенко: Ако спортистите от Беларус не спечелят на Олимпиадата - да не се връщат изобщо
A A+ A++ A

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предупреди спортистите и придружаващи ги лица, които в момента участват на Олимпийските игри в Токио, изобщо да не се прибират в страната, ако не спечелят медал. В емоционално изявление беларуският лидер, управляващ страната си повече от 25 години, предупреди, че ще има сериозни уволнения и наказания за „тези, които отиват като туристи в Токио“.

„Казвам Ви го като президент на тази страна – ако в Токио няма резултат, никой от функционерите и чиновници в спорта няма да остане на поста си. Затова помислете, преди да тръгвате натам – главни треньори, съветници, специалисти, масажисти, лекари и всякакви други чиновници, струва ли си въобще да отивате там. Ако ще ми ходите като туристи и се върнете с празни ръце, по-добре изобщо не си идвайте в страната. Това ви го казвам като президент на Беларус, а не като ръководител на обществена организация“, обяви Лукашенко.

Според него, държавата похарчила твърде много средства за подготовка на олимпийците и заради това те трябвало да защитят доверието. "Казвам го често: знаете ли защо понякога не печелим в спорта? Някои казват, че има проблеми в образованието. Но това, което се случва, е, че спортистите ни не са оставали гладни", каза държавният глава.

Той противопостави тази ситуация на африканските страни, чиито спортисти печелят медали въпреки бедността на техните страни.

„Нещо подобно се случва със сръбските спортисти”, смята беларуският президент.

"Това е страна с талантливи хора, също като нас. Но защо резултатите са толкова различни? Защото знаят: ако спечелят на Олимпиадата, на световно първенство, това означава, че ще имат всичко. Ако не спечелят, те ще трябва да се скитат и да си изкарват хляба", казва още Лукашенко.

„В Беларус правителството подкрепя „всички“ спортисти. Вижте какво правят нашите спортисти и особено техните съпруги. На световното първенство някои футболисти получиха големи суми пари. За какво искат да работят съпругите им тогава? Те по цял ден седят на своите iPhone-и“, критикува още той спортистите.

Според Лукашенко много беларуси наблюдават тази ситуация и открито се питат: "На кого плащаме?" Президентът припомни, че страни като Норвегия не плащат на своите спортисти, които смятат, че е „чест да играят за страната си“.

#Александър Лукашенко #Беларус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай