Депутатите сътвориха закони за над 1 млрд. лв.

Депутатите сътвориха закони за над 1 млрд. лв.
A A+ A++ A

Законопроекти, които ще причинят непланирани разходи от над 1 млрд. лв. на бюджета само за тази година вече чакат реда си в дневния ред на новото Народно събрание. Повечето от тях - като предложението на БСП за преизчисление на пенсиите, са се сблъсквали с несъгласието на повече от един парламент, затова и толкова скоростно се озоваха в деловодството на 46-ото НС. Почти всички мълчат откъде трябва да се вземат парите за изпълнение на заложените промени, особено по средата на годината.

Това показва преглед на законопроектите и приложената към тях оценка на въздействието. Всички искания за нови социални разходи идват от две групи народни представители - на БСП и на "Изправи се БГ! Ние идваме". Те основно засягат подкрепата за родители и деца и пенсионерите, като Мая Манолова отново внася промени и в закона за личната помощ, който отдавна носи нейното име, но бе силно редуциран от Деница Сачева. Законите най-вероятно ще останат упражнения по популизъм, защото "Има такъв народ" излъчва послания, че не желае такива големи промени преди новата бюджетна процедура за 2022 г.

Само идеите на Мая Манолова биха стрували над 1 млрд. лв. до края на годината. Основният разход тук е исканото преизчисление на пенсиите от 1 септември с осигурителния доход за 2018 г., което според Манолова ще струва 185 млн. лв. месечно, т.е. 740 млн. лв. за четирите месеца на тази година. БСП лаконично е изчислила, че преизчислението ще струва 600 млн. лв.

333 млн. лв. до края на годината ще струват останалите искания на ИБГНИ. При семейните помощи те предлагат драстично увеличение на еднократната помощ за раждане на 2000, 3000 и 4000 лв. съответно за първо, второ и трето дете, 10 000 лв. на работещи и осигурени родители за раждане на второ и трето дете, по-високо платено майчинство през втората година. За пенсионерите освен преизчислението, искат и всички до линията на бедност от 369 лв. да получат еднократната помощ от 120 лв. за храна, която Сачева не даде на хората с пенсия от и под 300 лв. За хората с увреждания предвиждат разширяване на кръга от имащи право на личен асистент и по-високо заплащане на самите асистенти.

На този фон предложенията на БСП са направо скромни, като не броим преизчислението на пенсиите - "само" 162 млн. лв. до края на годината. 40 млн. лв. ще струва да станат всички детски ясли и градини безплатни, като тук разходът ще е за общинските бюджети. 90 млн. струват мерките на левицата за родителите. БСП първа предложи подкрепа за работещи и осигурени родители при раждане на второ и трето дете, като нейната "оферта" е за 10 минимални заплати. Корнелия Нинова и колеги предлагат и помощи за началото на учебната година на деца от втори, трети и четвърти клас. 32 млн. лв. ще струва до края на годината увеличението на майчинството за втората година на детето, което да е равно на минималната заплата (при 380 лв. сега).

Сметката за 2022 г., естествено, става астрономическа. Само за по-високите пенсии разходът би бил 2.286 млрд. лв., става ясно от обосновката на законопроекта за преизчисление, внесен от Мая Манолова.

Източчник: "Сега"

 
 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"