Ето до кои държави ще лети нискотарифната EasyJet през идния август

Ето до кои държави ще лети нискотарифната EasyJet през идния август
A A+ A++ A

През идния август нискотарифната авиокомпания EasyJet ще обслужва 30 държави съгласно графика, предоставен от експерти, анализиращи авиационната база данни. Налице е отпадане на три държави, сравнено със същия месец 2019 г. Естония, Финландия, Норвегия и Словения повече няма да бъдат обслужвани, макар че всичките те с изключение на Норвегия ще се „завърнат“ в периода септември-ноември. За разлика от тях Албания е включена от 2019 г. насам. Тя е стартирана през ноември 2019 г. и този август два маршрута са пуснати в продажба: от Женева и Лондон Гетуик. На трето място, линията Милано- Малпенса се завръща през ноември. Албания ще бъде най-слабо обслужваната страна , но тя се присъединява към седемте, бележещи ръст в сравнителния анализ спрямо август 2019.

Увеличение при седем държави

Както се вижда от данните по-долу, седем държави разполагат с повече места през следващия месец, в сравнение с август 2019 г. Докато Египет бележи ръст от 190 %, достигайки 11 000 места, то като най-значима се определя Гърция, която е заела седма позиция като честота на обслужване от ниско-бюджетната авиокомпания.

  • Египет: +190% спрямо Август 2019
  • Гибралтар: +34%
  • Сърбия: +33%
  • България: +16%
  • Гърция:+15%
  • Черна гора: +15%
  • Малта: +3%

EasyJet определено е увеличила капацитета си спрямо Гърция , прехвърляйки места от Нидерландия ( +335%), от Швейцария( +76%) и Франция ( +50%); от Германия и Италия по-малко, съответно +24% и +18%. Относно Италия причината до известна степен е увеличения капацитет на Wizz Air спрямо нея. За разлика от предните Великобритания е спаднала само с 5%.

Държавите от зеления списък може да се окажат важни

Ръстът при някои от държавите се дължи на факта, че те са включени в зеления списък на Обединеното кралство, което означава, че завръщащите се не се нуждаят от карантина, макар и да не са ваксинирани. С това си обясняваме скока при Гибралтар, Малта и България. В последната EasyJet обслужва Бургас, София и Варна. Не след дълго обаче, когато бе определена като зелена, България официално забрани достъпа на лица от Великобритания поради нарастващото разпространение на варианта Delta. Това предполага, че в скоро време EasyJet ще извърши анулации. Този факт още веднъж показва, колко трудно се осъществява прогнозирането: когато една врата се отвори, друга се затваря. Тази въртележка се оформя като тенденция през следващите няколко години.

Великобритания е най-лошо ударената от държавите-фактори

От важните за EasyJet държави, Великобритания е най-сериозно засегнатата (-45%)- загуба от 2.7 млн. места през разглеждания месец. Това се случва на фона на успешната ваксинационна програма и 12те нови вътрешни маршрути. Макар и да остава „ on the top” за EasyJet, Великобритания към момента разполага със заетост една четвърт на всеки десет места, за разлика от предишното съотношение три заети на всеки десет места. Втората най-активно обслужвана от EasyJet държава – Франция е с намален капацитет „само“ от 680 000 места (-24%), докато Италия, номер три, е спаднала с 664 000 места (-25%). Обединеното кралство продължава да бъде много сериозно засегнато. Германия е интересен случай. При нея има сериозни анулации от 74 % , което е съществено отклонение от стратегическата политика на EasyJet и съществуващата до момента практика, свързана с анулациите, особено във вътрешния сектор. Anna.aero показва, че от финансова гледна точка, Германия е най-лошо оперираният пазар от страна на EasyJet.

В пълен противовес, Португалия се развива много добре

Португалия не бележи ръст през август, но няма и спад. В предвид обстоятелствата , това е значително постижение. Докато някои международни пазари се развиват много добре, особено Нидерландия, тук основно се забелязва двоен ръст във вътрешния сектор. Сега EasyJet има две основни вътрешни линии: от Фунчал, в Мадейра, до Лисабон и Порто. Те се изпълняват съответно четири и два пъти дневно. Докато навсякъде другаде се наблюдава спад, вътрешната активност помага на Португалия да се придвижи от седма на шеста позиция по ниво на обслужване от превозвача този август.

#EasyJet #нискотарифна авиокомпания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »