Рашков поиска от шефа на националната следствена служба да погне Иван Гешев

Рашков поиска от шефа на националната следствена служба да погне Иван Гешев
A A+ A++ A

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков поиска днес от ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов да започне разследване срещу главния прокурор Иван Гешев. Любопитното е, че в момента Сарафов е и зам.-главен прокурор. Още пред парламента миналия петък Рашков заяви, че ще даде на един прокурор в България материалите срещу обвинител №1.

Оказва се, че „избраникът“ е Сарафов. Вътрешният министър отбелязва в документа: „Вие имате статут на прокурор /заместник на главния прокурор/ и на  разследващ орган - ръководител на НСлС [1]. Налице са фактически и правни предпоставки да вземете решение за образуване на досъдебно производство и започване на разследване. По такъв начин ще се отговори и на въпросите: недосегаем ли е главният прокурор у нас; действа ли реално принципът на равенство на гражданите, прогласен в чл.6, ал.1-2 КРБ и дали следствено - прокурорската практика е на нивото на решение № 11/23.07.2020г. по к.д. № 15/2019г. на Конституционния съд на РБ“.

Сигналът до шефа на НСлС Борислав Сарафов е кратка версия на Доклада, с който Бойко Рашков поиска чрез правосъдния министър Янаки Стоилов да се гласува оставката на Иван Гешев.  Той почива на три основни стълба, касаещи пряко Гешев - налице са данни за престъпления, незачитане и нарушаване на презумпцията за невинност и уронване престижа на съдебната власт. 

#Бойко Рашков #Иван Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »