България с второ почетно консулство в Украйна – в град Лвов

България с второ почетно консулство в Украйна – в град Лвов
България ще открие свое почетно консулство в украинския град Лвов, което ще обслужва териториите на Лвовска, Закарпатска и Тернополска област. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България ще открие свое почетно консулство в украинския град Лвов, което ще обслужва териториите на Лвовска, Закарпатска и Тернополска област, реши Министерският съвет на редовното си заседание в сряда.

За почетен консул на страната е назначен украинският гражданин Виктор Нотевский, съобщиха от пресцентъра на МС.

От 1998 г. Виктор Нотевский е председател на Управителния съвет и генерален директор на украинското дружество „Инстрой“.

Той се ползва с уважение и влияние сред украинските делови среди. Известен е с многостранната си спонсорска и дарителска дейност в районите, населени с етнически българи.

Почетният консул работи на доброволни начала в помощ на гражданите на съответната държава, статутът му е регламентиран във Виенската конвенция.

Почетните консули не са държавни служители и ролята им е по-скоро представителна, отколкото демонстративна.

По регламент всеки почетен консул прави ежегоден отчет за дейността си пред външното министерство.

Номинират се хора, които са добре познати, авторитетни и влиятелни личности в страната си. Необходимо е почетният консул да е финансово независим, тъй като не получава заплата, командировъчни и др. финансови облаги.

В момента България има почетно консулство и в Донецк.

Откриването на второ почетно консулство в Лвов ще подпомогне усилията на посолството ни в Киев по активизиране на сътрудничеството между двете страни в областта на образованието и науката, търговско-икономическите и културните връзки и по съхраняване на националната идентичност на българите, живеещи в Западна Украйна, уточняват от правителството.

#България #Украйна #Донецк #Лвов #почетно консулство #Министерски съвет #почетен консул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"