Политолог: Ще има кабинет, разиграват политически театър в три фази

Политолог: Ще има кабинет, разиграват политически театър в три фази
A A+ A++ A

"Убеден съм, че кабинетът на Слави Трифонов ще получи подкрепа, поради простата причина, че останалите нямат интерес от нови избори, но имат повече какво да губят", посочи социологът Юлий Павлов пред BGonAir.

Павлов вижда в решението на лидера на ИТН да предложи кабинет в деня след изборите преднамерен политически ход.

"Той е много добър бизнесмен. Неговата партия е по-скоро бизнес проект, отколкото политически проект. И то едноличен проект, така че всякакви опити да се търси кой стои зад Слави Трифонов са в сферата на фантазиите", категоричен е социологът.

Според политолога Борислав Виларов, в момента се разиграва политически театър пред българските избиратели в три фази.

"Първа фаза бе представянето на правителство с премиер Николай Василев, предлагайки програма, която е доста по-различна от програмата на "Има такъв народ". Втората фаза беше с репликата за президента Първанов, дал мандат на Тройната коалиция. И в момента е театърът, който се разиграва с публичните преговори", отбеляза той.

От ИТН са категорични, че няма да водят преговори за персоналния състав на кабинета им, но според Павлов такива преговори ще се водят на ниво зам.-министри.
"В този случай още повече ще доминират хора, които нямат политическа биография и още по-трудно ще могат да се намерят. Което повдига важният въпрос: как министри без административен опит ще управляват? Очевидно зад тях ще има зам.-министри и най-вероятно там ще бъдат преговорите", коментира социологът.

"Ще се търсят преговори на ниво зам.-министри. Всичко ще бъде договаряно под масата между Слави Трифонов и основните играчи", добави Виларов.

Според него големият въпрос е колко ще издържи такова правителство, при положение че премиерът ще е лице без политически опит и няма да резонира с гражданите.

"Това не е коалиционно правителство, а правителство на малцинството. Добрата новина е, че от ИТН осъзнаха безумието от предишния парламент - "ние с тези хора коалиция няма да правим, не искаме подкрепа и няма да я приемем". Вече търсят подкрепа от определени партии, а от други не търсят, както декларират, но вече не говорят глупостите, че няма да я приемат", увери Павлов. Пукнатините в правителството на "Има такъв народ" ще дойдат догодина напролет, съгласиха са двамата гости.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »