600 000 души по-малко гласуваха на вота, къде са, пита Михаил Константинов

600 000 души по-малко гласуваха на вота, къде са, пита Михаил Константинов
A A+ A++ A

600 000 души по-малко са гласували на 11 юли спрямо април. Това заяви пред БНТ математикът проф. Михаил Константинов, който до 16 август ще бъде член на "Информационно обслужване" - държавната фирма, която обработваше резултатите от изборите.

"Къде изчезнаха тези хора?", попита той и добави, че при машините гласуват просто 1/4. "100 000 да са били на море. 400 - 500 хил. души бяха лишени от глас", каза Константинов.

Коментира две от предимствата на машините - няма недействителен вот и по-бързо се отчитат резултатите. Допълни обаче, че в Европа само в град Брюксел гласуват единствено с машини.

Критикува начина, по който е съставена последната Централна избирателна комисия. Определи го като манипулация и "майсторска лъжа". И допълни, че ЦИК е законно конструиран, но съставът му е избран манипулативно. От 15 души - 4 са от ГЕРБ. По всички правила те трябва да имат 5 души, а не 4, и това е изчислено много просто, за да загуби ГЕРБ, убеден е математикът.

Иначе добави, че резултатите от изборите са такива, каквито са, а изборите са напълно законни.

Вотът в чужбина през годините е променил 25 мандата, като през 2017 г. не е променил нито един мандат, обясни Константинов. И даде пример, че на последните избори гласовете от чужбина донесоха 3 мандата на "Има такъв народ", два на ДПС и един на "Демократична България".

"Има една етика, която трябва да се спазва", каза той и допълни, че не е обиден от отстраняването си от "Информационно обслужване". Отчете, че службата е обработила от 2003 година досега резултатите от 30 национални избори и референдуми. Срещу нашата работа няма нито едно възражение за 18 години, заяви Константинов.

"В момента сме заобиколени с чудовищни лъжи', каза той. Даде пример, че в Европа сме на пето място по смъртност от COVID-19, а лъжата е, че сме първи в света.

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"