Радев: Очаквам прекратяване на дискриминацията на българите в РС Македония, ако иска в ЕС

Радев: Очаквам прекратяване на дискриминацията на българите в РС Македония, ако иска в ЕС
A A+ A++ A
Покриване на Копенхагенските критерии е задължително условие за началото на преговорите на РС Македония за членство в Европейския съюз. Очаквам устойчиво и необратимо прекратяване на дискриминацията на българите в РС Македония. Това заяви президент Румен Радев по време на среща с Петър Колев, лидер на партията Граждански демократичен съюз в РС Македония, предаде БГНЕС.
 
„Високо ценя приноса на президента Стево Пендаровски и на премиера Зоран Заев за възстановяване на диалога на най-високо равнище. Време е обаче тези първи стъпки да стимулират институциите и политическите партии в РСМ да се ангажират с реализиране на огромния потенциал в нашите двустранни отношения, а не с трупането на нови проблеми“, каза Радев.

 Той подчерта, че прекият диалог на всички нива между България и РСМ е изключително важен за решаването на отворените въпроси между София и Скопие. „Той няма алтернатива в стремежа на РСМ за постигане на пълноправно членство в ЕС“, добави Радев.

„Покриването Копенхагенските критерии е задължително условие за началото на преговорите на РС Македония за членство в Европейския съюз. Убеден съм, че с общи усилия и само с общи усилия можем да го постигнем, защото България е най-заинтересованата страна от ускоряването на процеса на евроинтеграция на РСМ. Очакваме устойчиво и необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в РСМ. Очакваме изоставане на езика на омразата в учебниците по история, в надписите на историческите паметници, в музеите, в обществените медии“, каза още президентът Радев.

 От своя страна Петър Колев благодари на Радев за срещата, заявявайки, че той е първият български държавник, който поиска да чуе мнението на българите, живеещи в РСМ.

Колев подчерта, че българите в РСМ желаят интегрирането на страната в ЕС, но тези преговори няма как да се случат, ако Скопие няма откровен разговор с братска София, българските институции и политици.

„Това няма как да стане, ако продължава процесът на дискриминация на хората, които се самоопроделят като българи в РСМ. Това няма как да се случи, ако ние като общество не работим срещу силния говор на омраза не само към България, но и към българите, които живеят в РСМ“, каза още лидерът па партията Граждански демократичен съюз.

Колев заяви, че ще поиска официална среща с македонския президент и премиер.

„Ще поискаме официална среща с македонския президент и премиер, на която среща ще аргументираме нашите виждания за това как може да решим тези въпроси. Гражданите на РСМ, които се самоопределят като българи могат да бъдат една от многото възможности и мостове за разрешаване на тези проблеми и възможност за по-скорошно и динамично интегриране на РСМ в ЕС“, подчерта Колев.

Той увери, че неговата партия като политически субект създаден от македонските българи е готов да работи искрено и добронамерено, за да може РСМ да започне преговори с ЕС.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »