Съвсем скоро: Роботи изместват банковите консултанти

Съвсем скоро: Роботи изместват банковите консултанти
A A+ A++ A

Професията на финансовия консултант може да бъде изместена от роботи. Техните съвети как да управляваме парите си много скоро могат да навлязат на пазара на банковите услуги. Такива технологии вече съществуват и са на път да навлязат по-широко в живота ни. Как се случва това разказва Наталия Ганчовска.

Ако не сте сигурни какви банкови и финансови продукти да използвате, за да управлявате по-добре парите си, много скоро  можете да получавате съвет не от човек, а от робот. Такива технологии вече съществуват и са част от услугите, които банките предлагат, казва Момчил Зарев, търговски директор в компания за разработка на финансов софтуер.

„Гласови команди, подадени примерно през вайбър или през месинджър много лесно могат да бъдат изработени от софтуер и да бъде върнат гласов отговор обратно, доста подобен резултат на това да говорите с човек по телефона“.

Интелигентната система може да дава компетентни отговори за това как да управляваме парите си, но засега все още не може напълно да измести финансовият консултант.

„По-скоро ще оптимизира неговата работа по такъв начин, че банковият консултант да не е нужно да се занимава с математически модели и прочие. Не трябва да забравяме, че човешкият мозък все още работи доста по-добре от компютърния“.

Около 20 на сто от банките у нас вече прилагат подобни технологии.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »