ИТН не каза кого ще предложи за премиер, но отново няма да го съгласуват с ДБ и ИСМВ

ИТН не каза кого ще предложи за премиер, но отново няма да го съгласуват с ДБ и ИСМВ
A A+ A++ A

Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" за пръв път се вслуша в обществото и реши да обяви своите бъдещи планове, както и да разясни минали случки на пресконференция. Това е шанс за журналистите да задават въпроси, а не да чуваме какво ни предлагат лидерите по Фейебук, каквато традиция започна Бойко Борисов, а впоследствие бе доразвита от Слави, Мая Манолова, Христо Иванов, Корнелия Нинова.

Брифингът на ИТН, от който Слави отсъстваше, бе презентиран още вчера, когато Дългия си посипа главата с пепел и даде да се разбере, че оттегля кандидатурата на Николай василев за следващ премиер на България. Лидерът загатна, че ще ревизира и състава на анонсирания от него кабинет в понеделник. Тогава в своята кабеларка Трифонов посочи правителство, без да е водил разговори с другите протестни партии и без да има никакъв диалог. Нещо, което отприщи вълна от недоволство - както у водачите на партии и коалиции, представени в Парламента, така и у сериозни маси в обществото. 

На пресконференцията, започнала в 13 ч., Николай василев, Тошко Йорданов и Филип Станев отговаряха 2 часа на въпроси - как се е стигнало до реденето на първия проектокабинет и изобщо - всевъзможни питания, заяждания между тях и медиите, майтапи и прочее.

"Обижда ме, че съм бил продукт на ДПС.

Не съм зависим. В живота си съм имал само две зависимости - двете ми дъщери и мечтата за България", заяви Василев, който първи взе думата, за да отговори на всички въпроси и критики, които го сполетяха от понеделник до днес. 

Той започна експозето си с благодарности към ИТН, лично Слави Трифонов и подкрепилите го.

"Ако бяхме получили подкрепа, можете да бъдете сигурни – това щеше да е най-реформаторският кабинет в българския преход. Това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето", заяви Василев.

По думите му най-доброто, което се е случило, е, че нацията се убеди, че има немалко образовани, почтени хора, експерти и това трябва да е моделът, по който се номинират бъдещи представители на властта.

Василев реши да отговори на основните критики срещу себе си:

"През последните 3 дни се насочиха доста цунамита, но не неутрализираха взаимно. Не смятам, че съм пострадал от тези атаки. Атаките при опита за приватизацията на "Булгартабак" преди години бяха по-силни и продължителни, но и тогава съм оцелял.

Не съм ново лице – това е вярно. Останалите канидати за министри са нови лица. Ако и кандидатът за премиер беше ново лице – щеше да има критики, че няма опит.

Не се разграничавам от миналото си в НДСВ, защото това е политическото поколение, което направи възможно влизането на България в НАТО и ЕС.

Бил съм част от тройната коалиция, защото нямаше каква друга коалиция да гарантира влизането на България в ЕС."

Николай Василев обяви още:

"Аз съм единственият човек, който е уволнил Делян Пеевски. Опитах се да приватизирам "Булгартабак" със западни инвеститори. Това ми взе главата, както и на мои колеги след мен. Години по-късно "Булгартабак" бе купена от знаете кого, но него сега го няма, нали."

Второто разочарование на Василев:

"Най-разочарован съм, че получих най-много критики от десния сектор, защото смятам това за приятелски огън. Вероятно съм по-голям реформатор от някои, които се наричат десни."

Къде е Слави Трифонов?

"Г-н Трифонов е на работа в момента. В ТВ 7/8. 2013 г., когато не е искал да бъде политик, е три години преди инициирания от нас референдум. Тази партия е правена от зор, след като нито една партия не се съобрази с вота на хората".

Така Тошко Йорданов отговори на въпроса къде е лидерът на "Има такъв народ" на първата пресконференция на партията.

Кога ще бъде представен нов проект за правителство?

"Ще ви отговоря нарочно така: когато му дойде времето."

Това повториха един след друг и Тошко Йорданов, и Филип Станев на въпрос кога ще бъде представен нов екип на бъдещо правителство след оттеглянето на Василев и на други министри. Според тях общоприетата практика, че лидерът на партията победител трябва да е и кандидат за министър-председател не значи, че я изисква законът.

"Законът не казва, че лидерът на партията трябва да е министър-председател. От 1991 г. живеем така, в резултат парламентът се превръща в продължение на министър-председателя. Последните 11 години са ясни, всички помним как Бойко Борисов строяваше депутатите.

"Ние смятаме, че членовете на Министерския съвет са изпълнители, а тяхното назначаване и уволнение е работа на Народното събрание", смятат членовете на ръководството на "Има такъв народ". 

Филип Станев добави: "Крайно време е да се спре с ерата на спасителя, птичката, която пролет не прави. Трябва да се приключи с лидерщинаща."

Отново ще представим проекта си за кабинет, който ако бъде подкрепен – ще бъде има кабинет. Ние се съобразихме с това, което се изля върху Николай Василев. Парламентът е мястото за разговори, стана ясно още от отговорите на Йорданов и Станев.

Разбра се още, че ще се търси разговор с останалите партии на протеста в парламента, но не за постове - кабинетът, който ще бъде предложен, ще е отново на ИТН.

Тошко Йорданов опита да обясни и своята реплика към Христо Иванов, в която казва, че умният човек трябвало да мисли преди да говори.

"Бих искал да знам кой е врагът на този, който се изказа, че това проектоправителство е враг - кой му е враг? Слави и "Има такъв народ", или политическият враг са ДПС и Бойко Борисов", запита риторично Йорданов. 

Представителите на ИНТ обявиха и че със сигурност няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и БСП. А ако се стигне до мандат на Демократична България?

"Ако ние не получим подкрепа от двете протестни партии - ние приемаме, че нямаме тяхната подкрепа. Тогава те имат право да се договорят с Карадайъ, Борисов и Нинова". 

Тошко Йорданов обяви и че не приема версията за оставане на служебния кабинет като редовен. Самият той имал съмнения, че хора от този служебен кабинет били на ДПС. Нямало обаче да каже кои са тези хора. 

Филип Станев пък заяви, че следващото предложение за премиер на ИНТ ще следва профила на Николай Василев - "професионалист, експерт, който да е добър управленец". Вече имало и няколко имена, които се имат предвид.

"Едно е разнасяш Балтов и Коцето като куфари, да им показваш асфалт - друго е да управляваш", пък обясни Йорданов по темата за бъдещето на енергетиката, имайки предвид, че Борисов не е направил нищо за спасяването на Маришкия басейн, за разлика от други държави в ЕС. 

Що се отнася до отношенията с ДБ, Йорданов обясни, че нямало влошени такива, но проблем било изхвърлянето, че "това е правителство на ДПС".

"Сега е моментът тези проблеми да се изчистят", поясни той. 

Какво ще стане с медиите? Представителите на ИТН отговориха и на този въпрос.

"Ние се познаваме с повечето от вас. Ние не можем да имаме репресивно, негативно или авторитарно отношение към медиите, ние сме част от тези медии. Ние с колегата Йорданов нямаме усещане, че сме се превърнали в полтици - нашите професии са различни. Нашето отношение ще бъде такова - приятелски настроени сме към медиите и така е правилно", обяви Филип Станев. 

Той припомни, че в предния парламент с помощта на ИНТ журналистите бяха върнати в кулоарите на Народното събрание, след като бяха "изгонени" от правителството на Борисов. 

Йорданов отговори и на въпроса защо при представянето на старата версия на проектокабинет - в него нямаше министър на околната среда и водите. Оказва се, че в ИТН имали колебания и тъй като не говорили "наизуст" не представили такъв член. Потвърдено бе и че ресорът е бил предлаган на Асен Василев, но той не е приел.

Тошко Йорданов продължава да твърди, че ДБ се фокусирала върху личността на Николай Василев, но не обръщала внимание на политиките. Припомняме, че многократно представители на ДБ обясниха, че имат проблем и с представените от Слави Трифонов приоритети, а не само с Василев. 

"За мен е недопустимо министър на енергетиката да е счетоводител. Здравен министър беше финансист. Министър-председател беше сикаджия-пожарникар. Трябва да има експерти в правителството", пък обясни Йорданов на въпрос дали предложението за кабинет на ИНТ попада под формалното обяснение на "експертен кабинет", а не политически. 

Накрая Тошко Йорданов реши да изземе функцията на медиите и зададе въпроси на Николай Василев.

Първо го попита дали е създал ЧСИ-тата. Василев отговори не съм аз. 

После дойде въпросът за БТК. Василев обяви, че е той, но и че не знае за корупция при този случай. Смята и за приватизационната сделка е добра, но щяла да е по-добра, ако е била приватизирана през 90-те. 

Следващият въпрос бе за продажбата на "Булгартабак". Василев обяви, че е искал да го продаде, но не са му позволили. После се видяло какво е станало. 

Аз съм бил министър на администрацията и по-малко от 10% за електронно правитестлво, а три други ведомства отговаряха и за това. Това е рецепта да не се случи нищо, пък бе отговорът на Василев на въпрос какво е направил за електронното правителство. 

#ИТН #ДБ #Изправи се Мутри вън #Тошко Йорданов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »