Унгария намалява участието си в „Набуко”

Унгария намалява участието си в „Набуко”
Карта на съкратения проект за газопровод - Набуко-Запад. Карта: Набуко консорциум
A A+ A++ A

Унгарският енергиен концерн МОЛ (MOL) не е платил вноската, която дължи всяко тримесечие в консорциума „Набуко газ пайплайн интернешънъл“, който ще строи газопровода „Набуко“.

По този начин компанията губи правата си на равностоен партньор в проекта, който трябва да доставя газ от турско-българската граница до Австрия, стана ясно от информацията на в. „Будапест таймс“.

Според новото разпределение делът на МОЛ намалява от 16.7 до 14.7 на сто. В същото време процентното участие на останалите партньори – Българския енергиен холдинг, „Ботас“ (Турция), „Трансгаз“ (Румъния), РВЕ (Германия) и ОМВ (Австрия), се увеличава от 14.7 до 16.7 на сто.

Решението на унгарския концерн трудно може да бъде сметнато за изненада.

В края на февруари 2012 г. шефът на МОЛ Джоузеф Молнар изрази съмненията си, че проектът ще стартира до момента, в който не бъде намерен източник на газ.

„Все още не е ясно откъде ще идва газът, както и какви количества ще бъдат превозвани. Следователно – не можем и да пресметнем за колко време ще се изплати проектът“, обясни тогава той.

Впоследствие в края на юни тази година консорциумът „Шах Дениз ІІ“ обяви, че е избрал проекта „Набуко Запад“ (съкратения първоначален вариант на тръбопровода – бел. ред.) като вариант за доставки за Централна Европа.

Преди това интерес към залежите имаше и от руска страна. Те трябваше да се използват за проекта „Южен поток“.

Преди това унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че унгарският енергиен концерн МОЛ може да излезе от проекта или сериозно да ограничи участието си.

#мол #Унгария #Набуко #Австрия #Турция #България #Българският енергиен холдинг #Трансгаз #Румъния #РВЕ #Германия #ОМВ #Шах Дениз ІІ #Русия #Южен поток #Виктор Орбан #премиер на Унгария #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"