Единствено България и Нидерландия не са представили възстановителните си планове пред ЕК

Единствено България и Нидерландия не са представили възстановителните си планове пред ЕК
A A+ A++ A

Министрите на икономиката и финансите на ЕС дадоха зелена светлина на възстановителните планове на 12 страни-членки, сред които Германия, Франция, Испания, Гърция и Италия. Същевременно България и Нидерландия останаха единствените държави, които все още не са представили своите планове в Европейската комисия за предварителна оценка, след като Малта направи това днес.

След като плановете на 12 страни от ЕС вече са одобрени от Съвета, те могат да получат и предварително финансиране за тях, съобщи изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис:

"Сега, след като решенията са взети, Комисията може да подпише споразуменията за финансиране с всяка една от страните, с които да се отпуснат 13 на сто от заложените в плановете суми. Очакваме да сме в състояние да направим това до края на юли". 

Еврокомисар Домбровскис добави, че вече има пусната втора серия от облигации на стойност 15 млрд. евро в края на юни, които се прибавят към емисията от 20 млрд. евро в средата на същия месец, а скоро предстоят нови финансови операции. Ако споразуменията бъдат подписани навреме, парите могат да бъдат получени още до края на юли, уточни той.   

За да стигнат до Съвета, възстановителните планове първо трябва да бъдат предадени в Европейската комисия, където да бъдат подложени на анализ, преди да получат нейното одобрение или искане за корекции в тях. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »