Основните хранителни продукти поскъпват заради новите цени на тока

Основните хранителни продукти поскъпват заради новите цени на тока
A A+ A++ A

Поскъпване на основни хранителни продукти – хляба и зърнените храни, млякото, млечните продукти, яйцата, маслата и мазнините, ще продължи и заради по-високите цени на тока и парното от 1 юли, съобщи синдикатът КНСБ, цитиран от БТА.

 

Новите цени ще намалят покупателната способност на домакинствата, тъй като по-голяма част от бюджета им ще се заделя за разходи за жилището. Росица Макелова от КНСБ напомни, че през последните 5 години се наблюдава плавен ръст на цените на хранителните продукти за май 2017 г. – май 2021 г. По-съществени увеличения има при следните групи - хляб и зърнени храни – с близо 5% , мляко, млечни продукти и яйца – 3%, животински и растителни масла и мазнини – 6%.

Макелова отбеляза и по-колебливото, нарастване на цените и на месните продукти и захарните изделия. По думите ѝ колебанията при плодовете и зеленчуците са все още значителни и едва в края на есенния сезон могат да се направят по-задълбочени анализи дали и с колко са поскъпнали.


Наблюдава се Цените на услугите също плавно нарастват през последните пет години, като средно за периода 2017-2021 г. се наблюдава ръст от 2%. При услугите има поскъпване на услугите в областта на здравеопазването – 1%; поддържане и ремонт на автомобили – 2,6%; ресторанти и хотели – 4%; бръснаро-фризьорски салони – 3%.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »