ГЕРБ иска оставката на ЦИК, заради организацията на вота в чужбина

ГЕРБ иска оставката на ЦИК, заради организацията на вота в чужбина
A A+ A++ A

ГЕРБ иска оставката на ЦИК. Причина за това е организацията на вота в чужбина. Това стана ясно на брифинг на партията.

„Ако гласуването в чужбина беше гвоздеят на програмата на т.нар. реформаторски партии, то там видяхме най-много проблеми. Методически указания бяха дадени само два дни, преди вота“, заяви Георг Георгиев.

Защо ЦИК се бави с броенето на гласовете?

Той посочи, че членовете на секционни комисии зад граница са опитали да се свържат с ЦИК, но оттам не са отговаряли на телефонните обаждания. „Тези хора са длъжни да поемат отговорност за този хаос. Така желаната избирателна активност и даването на право на хората да гласуват е прекрасно. Но тези хора бяха излъгани. Има риск вотът им да не бъде зачетен”, смята Георгиев, цитиран от Нова телевизия.

„Чакаме Шумен, Стара Загора и София област. Защо ги чакаме, никой не може да каже. Дори Бойко Рашков е изчезнал, заедно с изчезналата изборна секция от Лондон. Сигурно е тръгнал да я търси. Докато преди изборите ловеше домоуправители и кмета на Бата със списъка от сватбата на дъщеря си, сега той се е покрил. Но вече имаме резултати от ромските махали, където печелят Слави Трифонов и ДПС”, каза Тома Биков.

По-късно от ЦИК заявиха пред БНТ, че няма забавяне в обявяването на резултатите. „Няма забавяне в чужбина, няма забавяне и за обявяване на резултатите, тъй като в момента, в който сме готови да обявим резултата от гласуването, те ще бъдат публикувани като сто процента“, каза говорителят на комисията Росица Матева.


За да стане това обаче, трябва да бъде извършено повторно въвеждане в ЦИК на всички секционни протоколи. За целта трябва още две районни избирателни комисии да предадат резултатите си.

Матева заяви, че не може да коментира искането за оставка. „Днес сме втори ден след изборите. По закон трябва четири дни след изборния ден да бъдат обявени резултатите, никога досега не е имало толкова бърза обработка на резултати“, каза тя.

От ЦИК уверяват, че ще обявят официалните резултати в срок, а с тях и мандатите за следващия парламент.

#ЦИК #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »