Рискът от трета ковид вълна не е само здравен, но и икономически, смята Кирил Петков

Рискът от трета ковид вълна не е само здравен, но и икономически, смята Кирил Петков
A A+ A++ A

"Най-големият риск е трета вълна от разпространение на COVID 19 октомври месец. Ваксинирането е абсурдно ниско. Третата вълна носи огромем риск от ново затваряне на иконимиката и нова фиксална нужда да се подпомагат предприятия. Рискът от трета вълна е и икономически, не само здравен. Трябва да се подготвим и много по-умно да се направи стратегия за тестване и ваксинация. Затварянето на бизнеси трябва да е крайна възможност. Бизнесите трябва да осъзнаят, че не е само въпрос на здраве, но и на икономика".

Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков в изборното студио на "Дневник". По думите му "по-пазарна и по-умна политика ще да даде възможност за преориентиране на икономиката".

Попитан за критиките, че инвестицията на германската компания Nеxt.е.GО за производство на електрически автомобили в Ловеч е свързана с братята Кирил и Георги Домусчиеви, Петков заяви, че "винаги може да се измислят негативни елементи. В Ловеч наистина е негов теренът (бел. ред. на Кирил Домусчиев), но мажоритарният инвеститор, са немската компания", каза още Петков.

Инвестицията, привлечена от Автомобилния клъстер в България, ще бъде около 140 млн. евро като до края на тази година се очаква да бъдат разкрити 1 000 нови работни места. 

"Ако човек работи с парите на данъкоплатеца, резултатите са същите като в частния сектор - това осъзнах за времето, в което съм министър", заяви Кирил Петков и отново повтори, че критиците могат да говорят, каквото си искат.

"За да можем да си вършим работата като хората, трябва да има свобода. Искам да благодаря на президента Радев, не ми вдигна един път телефона да ми каже какво да правя. Без тази свобода, аз не бих влязъл в никое правителство. Когато си свободен, вземаш решенията със скоростта, с която искаш. Беше чест да работя за данъкоплатеца по начин, че работя за собствените си пари. И ако мога да го правя така пак, бих го направил", отговори Петков попитан дали би участвал и в редовно правителство.

Той си представя България, в която хората са богати.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »