Да достигнеш Космоса! Британският милиардер Ричард Брансън полетя до ръба му!

Да достигнеш Космоса! Британският милиардер Ричард Брансън полетя до ръба му!
A A+ A++ A

Британският милиардер Ричард Брансън полетя на пътническия самолет-ракета на неговата компания "Върджин галактик" (Virgin Galactic), като се очаква ракетата да се издигне на повече от 80 км над пустинята на Ню Мексико в първия изцяло попълнен екипаж за тестов полет до ръба на космоса.

Самолет-носител с ракетния самолет "Юнити" излетя от щата Ню Мексико в 17:40 мин. българско време. Мисията включва достигане на "Юнити" до орбита на 90-километрова височина, преминаване в безтегловност за няколко минути и незабравима гледка към планетата ни.

От борда на ракетата Брансън поздрави екипа на Virgin Galactic, след като постигна мечтата си за пътуване до космоса.

"Поздравления за всички, че създадохте едно толкова красиво място", каза Брансън, докато се ръкуваше с останалите от екипажа на борда на космическия кораб VSS Unity.

Той определи днешния космически полет като "преживяване за цял живот", докато гледаше надолу към пустинята на Ню Мексико.

Брансън рекламира полета като предшественик на нова ера на космическия туризъм, като компанията, която той основа, ще започне търговска дейност в т.нар. "космически туризъм" през следващата година.

Изстрелването на самолета-ракета VSS Unity бележи 22-рия тестов полет на системата SpaceShipTwo и четвъртата екипажна мисия извън земната атмосфера. Полетът е първият с пълен набор от космически пътешественици - двама пилоти и четирима "специалисти по мисии", сред които и Ричард Бансън.

Седмица преди 71-ия си рожден ден, Брансън и членовете на екипажа се появиха по-рано в неделя на космодрума в Ню Мексико, махайки на тълпата от зрители, преди да се качат на Land Rovers за кратко пътуване до чакащия ракетен самолет VSS Unity, паркиран в края на пътека за рулиране.

Видеото, публикувано онлайн от Virgin Galactic, показа, че Брансън е пристига на космодрума с велосипеда си и поздравява с прегръдки останалите души от екипажа.

Сред присъстващите на събитието беше и пионерът в космическата индустрия Илон Мъск, който също така е основател на производителя на електрически автомобили Tesla Inc.

 "Предстои голям ден. Страхотно е да започнете сутринта с приятел. Чувствате се добре, чувствате се развълнуван, чувствате се готов", сподели Брансън в Туитър заедно със своя снимка с основателя на Tesla Илон Мъск.

С това символично пътуване Брансън отправя сигнал към 600-те си потвърдени клиенти, очакващи своята космическа разходка, за която са готови да платят по 250 хиляди долара.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »