Избирателната активност е 27,20% към 16 ч., съобщиха от ЦИК

Избирателната активност е 27,20% към 16 ч., съобщиха от ЦИК
A A+ A++ A

27,20% е била избирателната активност към 16.00 часа.

Това съобщиха от ЦИК. Най-ниска е тя в Кърджали - 20,61%. Най-висока - в Смолян 33,14%.

52 са отказалите машини за гласуване към 16:30 ч.

Изразено в проценти, това означава че 0,49% от всички машини не работят, съобщи пред БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева.

 

Активността на изборите към 12 часа е била 11.90%. За сравнение активността от 4-и април е била 18.10%.

11,85% е била избирателната активност за цялата страна към 11 часа. Най-висока е била активността във Враца – 16,22 на сто, а най-ниска в Пловдив-град – едва 5,58%. От общо 6 578 716 имащи право на глас, 786 632 вече са го упражнили.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви, че комисията препоръчва на всички избиратели, а и обръща внимание на секционните избирателни комисии, че когато се отпечатва контролната разписка, след като избирателят е натиснал бутон "Гласуване", трябва да се изчака цялата разписка да се разпечата, а гражданите – да не дърпат разписката:

 "Защото това води до спиране на работата на машината и създава проблеми с машинното гласуване. Машината трябва да се стартира отново от СИК и неоснователно бави процеса. Освен това е от значение е и обстоятелството, че трябва да се отпечата цялата контролна разписка, за да бъде записан гласът в електронната урна в машината. Когато избирател дърпа разписката, първо, че не се отпечатва върху нея неговият вот и не може да се запише и гласът. Също така трябва внимателно да се поставят смарт картите, да не се огъват, да не се натискат прекалено силно, да не се дърпат, за да не се наруши тяхната цялост и да може спокойно да протече машинното гласуване."

От брифинга на ЦИК стана ясно още, че към 13:30 ч. са подадени 6 жалби и 45 сигнала. 

В 42 секции е преустановено гласуването с машини, сред които и петте, за които късно снощи беше решено да се гласува с хартиени бюлетини.

Към 11 ч. ЦИК реши да разреши на районните избирателни комисии да решават в кои секции да се гласува с хартиени бюлетини. До момента са получени такива решения за една секция от РИК Бургас, Враца, Плевен, както и от 25 РИК София.

В чужбина има сигнали за проблеми с машината в една секция в Испания, където машината е спряла да работи за кратко и за една секция в Турция, в която обаче има и втора машина.

Гласуването е приключило в две от секциите в Нова Зеландия, откъдето вече и резултатите са обработени.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »