Българските политици упражниха правото си на вот: За каква България гласуват те? (ОБНОВЕНА)

Българските политици упражниха правото си на вот: За каква България гласуват те? (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

В днешния ден се провеждат парламентарни избори за избиране на народни представители в 46-ото Народно събрание на Република България.

Българските политици упражниха правото си на вот още в ранните часове на изборния ден, който започна точно в 7:00.

Служебният премиер Стефан Янев гласува 108 СУ „Никола Беловеждов“ около 9:30 часа.

Стефан Янев
БТА

По думите на Янев, от нас българските граждани зависи бъдещето на страната. "Затова призовавам хората да гласуват масово. От нашия глас зависят достойните старини на нашите родители и бъдещето на поколенията след нас“, бяха първите му думи, след като упражни своя вот. 

"Гласуването е нашата отговорност и възможност чрез партиите да покажем нашето желание за конструирането на властта и прозрачно управление", допълни той и изрази надежда  този път да бъде съставено правителство.

"Защото бъдещето на България зависи от един предвидим и стабилен кабинет. Ние имаме нужна да се утвърди парламентаризма и от стабилно управление, което да се стреми към прозрачност", добави служебният премиер.

Христо Иванов, съпредседател на “Демократична България” гласува в 93 СУ "Александър Теодоров - Балан" към 9:00. 

Христо Иванов
БТА

"Гласувах за дълбока промяна, трансформация. Оптимистичен съм, просто трябва да си свършим работата. Независимо от политическите убеждения на хората, призовавам излезте и гласувайте. Не оставяйте другите да решават вместо вас вашите мечти. Ние правим всичко възможно за това да има честни избори и да, очаквам да са честни. Ние ще работим за кабинет, който ще има волята и капацитета да направи дълбока трансформация. Ще работим за кабинет на дълбоката трансформация", подчерта Христо Иванов.

По-рано гласува и лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 

Корнелия Нинова
пресцентър, БСП

"Гласувах за правова държава, която се управлява от официална Конституция, не от скрити кръгове. За образовани деца, здрава нация. За стабилна икономика, работни места, високи доходи и пенсии. За чист въздух, чиста земя и вода. Независима, суверенна България“, заяви Нинова.

Малко след откриването на изборния ден пък правото си вот упражни и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Мустафа Карадайъ
БТА

„В България има криза на държавността, отстъпление от правата и свободите, затова ние от 7 години повтаряме, че трябва да се възстанови нормалността, демокрацията и държавостта в политиката. Затова аз гласувах за рестарта на държавността, защото виждаме, че демокрацията е едно такова явление, което веднъж отвоювано, не е завинаги и по много лесен начин могат да се получат отстъпления. Но от друга страна, бих искал да заявя още отсега, възстановяването на демокрацията не може да се случва с недемократични средства и инструменти“, посочи Карадайъ.

Ахмед Доган гласува в 52 ОУ "Цанко Церковски". Почетният председател на ДПС гласува с машина на предсрочните парламентарни избори. Той отказа да прави изявления, след като гласува.
 

Ахмед Доган
пресцентър, ДПС


Председателят на СДС Румен Христов гласува в 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев“.

"Гласувах за една просперираща България – член на ЕС, на НАТО, на Еврозоната, на Шенген; за европейски доходи, за стабилност и не на последно място за дясно управление. Имаме право да избираме, а тези, които избират после имат право да изискват от нас".

На изборите ще се явят общо 23 партии и коалиции. За първи път в историята изборите у нас ще се проведат изцяло на машини, съгласно последните промени в Изборния кодекс, реализирани в краткия живот на предходното 45-то Народно събрание.

Изключение от правилото ще правят само секциите с под 300 избиратели, гласуването с подвижна урна, както и секциите, разкрити в болници, специализирани институции и плавателни съдове. Там остава традиционната хартиена бюлетина.

 

Президентът Радев гласува малко след 11:00 часа. Ето какво заяви той:

Гласувах за държава, която работи в интерес на обществото. Силно се надявам, че партиите извлякоха своя урок и ще подходят много по-отговорно. Най-важното днес е българите да излязат и масово да гласуват. Това не е само мярката да преодолеем всякакъв опит за преиначаване на нашия глас. Ако искаме да имаме стабилно правителство, ние трябва да го направим такова. 

Това заяви президентът Румен Радев, след като даде своя вот на изборите за 46-ото Народно събрание. 

Не виждам да има проблем с машините, посочи още той.

 

Калоян Паргов: Гласувах за сигурност и стабилност в държавата, която да гарантира промяната

Гласувах за сигурност и стабилност в държавата, която да гарантира промяната след 11 юли. Това каза председателят на БСП - София Калоян Паргов, след като упражни правото си на глас на предсрочните парламентарни избори.

„Призовавам хората да гласуват, тъй като това е тяхно изконно право. Негласувайки даваш правото на друг да избира бъдещето вместо теб“, допълни той.

Лидерът на столичните социалисти очаква след тези избори да се сформира правителство. „Трябва да се търси консенсус по най-важните теми в държавата – икономиката, здравеопазването и социалната политика. БСП има професионален екип и парламентарен опит и може да предложи решения за реализация на тези политики. БСП е готова да протегне ръка на всички партии, които искат тази промяна. Но тя трябва да се базира на експертност, на принципност и на консенсус, за да можем да подобрим живота и благосъстоянието на хората“, заяви той.

Относно избирателната активност лидерът на БСП - София коментира, че сезонът няма значение. „Важна е мотивацията. Виждам доста хора, които се стичат пред урните. Надявам се да гласуват над 50% от избирателите, имайки предвид средната активност на изборите в последно време“, сподели Калоян Паргов.

 

 

 

 

#избори #политици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »