Вдигат линията на бедност от догодина на 413 лв.?

Вдигат линията на бедност от догодина на 413 лв.?
A A+ A++ A

От 1 януари 2022-ра година линията на бедност в страната ще бъде 413 лева вместо досегашните 369 лева - това предвижда проект на правителствено постановление, качен за обществено обсъждане на сайта на МТСП. 

Определянето на размера на линията на бедност за страната става на основание на специална методика. Тя дава възможност, при резки икономически промени, социалният министър да предлага размер на линията на бедност на базата на обективна информация, съобразена с възможностите на бюджета, но не по-малък от определения размер на линията на бедност за страната през текущата година.

Отсъствието на предсказуемост по отношение на промените в потреблението и заетостта, свързани с все още наличните рискове от здравно естество, налагат използването на относително консервативен подход при определянето на размера на линията на бедността за 2022 г., се посочва в мотивите към проекта на постановление.

С определянето на линията на бедност от 413 лв. за догодина, финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания ще бъде актуализирана, съобразно възможностите на бюджета.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »