Днес е ден за размисъл, утре избираме между 15 партии и 8 коалиции

Днес е ден за размисъл, утре избираме между 15 партии и 8 коалиции
A A+ A++ A

Над 2000 ще наблюдават за грешки на вота в неделя. Това става ясно от справка на „Монитор“ на сайта на ЦИК. За изборите са регистрирани 5 международни и 30 български неправителствени организации. Експертите от чужбина, които ще бдят дали не се нарушават изборните правила, са близо 100 – от ОССЕ, ПАСЕ, ПАЧИС, та дори и от Меджлиса на Азербайджан.

 

 

 

За вота в неделя ще избираме между 15 партии и 8 коалиции, като само в 24-ти МИР има и 1 независим кандидат. Самите кандидати са малко над 6000. За първи път в секциите с над 300 души, ще се гласува само с машини. Самите устройства са близо 11 000. 421 от тях в 237 секции в чужбина. Останалите са в 9401 секции в страната, като в 1115 секции ще има по две устройства.

При проблем с машините ще се минава към хартиени бюлетини, но само по решение на ЦИК. Вот с хартиени бюлетини по закон ще има и в малките секции – с под 300 избиратели, тези в болници, домове, затворите, както и на кораби. За целта трябваше да бъдат отпечатани малко над 6,711 млн. хартиени бюлетини.

Именно заради машините това бе основен акцент и на разяснителната кампания на ЦИК. Самата електронна бюлетина е в 2 страници, а вотът с машина минава в 8 прости стъпки. Първата - член на СИК дава карта за гласуване. Тя се поставя в слота с чипа нагоре и напред. Смарт картата леко прищраква, когато прави контакт. Тя влиза наполовина в слота, а не като при картите на банкомата. Втората стъпка – екранът започва да зарежда, а избирателят изчаква. На третата стъпка вече се повява първата страница от е-бюлетината.

Ако избраната от гражданина партия и коалиция не фигурира на първата страница, с бутон „Следващ“', може да отиде на втората, което е и четвъртата стъпка. Петата – избирателят прави своя избор, като докосне с пръст квадратчето за партия, коалиция, независим кандидат или "Не подкрепям никого" и в кръгчето могат да отбележи преференция. След като избирателят направи своя вот, натиска бутон "Преглед“, за да го провери, което е и шестата стъпка. Ако не е съгласен, може да натисне бутон "Промени избора“. Седмата стъпка е натискане на бутона „Гласуване“ в долния ъгъл на екрана, като така избирателят потвърждава вота си. Последната стъпка за избирателя е да се изчака машината да издаде контролна разписка. Системата издава продължителен звук, за да напомни, че трябва да се извади и смарт картата. Избирателят взима разписката, сгъва я и я пуска в кутията и връща картата на комисията.

Иначе хората в предварителните списъци бяха малко над 6,7 млн, но последните данни на сайта на ЦИК показват цифрата от около 6, 633 млн. души. 1149 пък са обвиняемите и подсъдимите, които ще имат право на глас, а те ще могат да го упражнят в общо 23 секции в арестите и затворите из страната. Самият изборен ден започва в 7.00 и приключва в 20.00 часа, като може да бъде удължен до 21.00.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »