Даваме баба Ненка на Гърция, където е извършвала брутални телефонни измами

Даваме баба Ненка на Гърция, където е извършвала брутални телефонни измами
A A+ A++ A

Варненският апелативен съд реши да допусне изпълнението на Европейска заповед за арест на българска гражданка, издирвана от гръцките съдебни власти, съобщиха от пресслужбата на институцията. Съдебният състав не намери основания за отказ на предаването на Ненка С. След извършена проверка беше установено, че не съществуват причини, включително от медицински характер, препятстващи транспортирането й до на южната ни съседка.

Производството пред въззивния съд бе образувано след постъпила жалба срещу решение на Разградския окръжен съд. Първата инстанция е уважила искането в за предаване на Ненка С., във връзка с Европейска заповед за арест, издадена от Апелативната прокуратура в Солун. 

Гръцките власти издирват Ненка С. с цел провеждане на наказателно преследване. 71-годишната жена е обвинена в членство в престъпна група и съучастие в измама при условията на продължавано престъпление. Първото деяние гръцкият Наказателен кодекс наказва с от 5 до 10 години лишаване от свобода, а второто – от 10 дни до 5 години. В Европейската заповед за арест се твърди, че престъпленията са извършени между януари 2019 и януари 2020 г.

Хора в Гърция получавали телефонни обаждания с твърдението, че децата им са причинили тежки катастрофи. Срещу пари и бижута им се обещавало съдействие. Прокуратурата в Солун смята, че издирваната жена е получила три парични превода. Изтеглила е и е предала сумите. Според Европейската заповед за арест, в организацията влизали още 17 лица – българи и гърци.

Ненка С. е била арестувана в Разградско на 16 юни. Гръцката държава е представила гаранции, че след изслушването на 71-годишната жена и при евентуално осъждане, тя ще бъде върната на Република България за изтърпяване на наказанието. 

Издирваната жена и защитата й настояха, че тя не е добре здравословно. Те подложиха на съмнение тезата, че е извършила престъпление. Тъй като личната й карта е била губена и крадена, допуснаха, че е обект на злоупотреба. Ненка отрече да е получавала парични преводи.

Според Апелативната прокуратура, няма основания за отказ на изпълнението на заповедта за арест.

Апелативният съд прецени, че е необходимо изследване на здравословното състояние на възрастната жена, за да се изясни дали то позволява конвоиране до искащата държава, без здравето й да се излага на риск. Припомняйки, че гарантирането на хуманно отношение е задължение на всеки съд, въззивната инстанция назначи съдебно-медицинска експертиза с участието на трима специалисти.

Във второто съдебно заседание вещите лица представиха заключенията си: жената е с установени редица заболявания, но е в стабилно клинично състояние, което допуска транспортирането й до Гърция.

Съдебният акт, с който Варненският апелативен съд потвърди решението на Разградския окръжен съд за изпълнение на Европейската заповед за арест, е окончателен и не подлежи на обжалване.

#телефонни измами #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »