Проблемни проекти у нас може да забавят доставката на новите F-16

Проблемни проекти у нас може да забавят доставката на новите F-16
A A+ A++ A

Не е изключено доставката на новите изтребители F-16, които България закупи за над 2 млрд. лева от САЩ и "Локхийд Мартин", да се забави заради проблеми с подготовката на авиобазата "Граф Игнатиево", която трябва да бъде модернизирана, за да приеме новата техника. Това стана ясно от обясненията на служебния военен министър Георги Панайотов, цитиран от Медиапул.

По думите му към момента не може да се каже със сигурност дали ще се наложи забавяне, но подготовката на авиобазата върви със закъснение от 6-8 месеца.

"Дали ще се стигне до забавяне на доставката на самолети, в момента го уточняваме. Трябва да разговаряме и с американската страна, за да сме сигурни. Не мога да дам категоричен отговор към момента", каза министър Панайотов.

Според плана се очаква първите шест машини да пристигнат в България през 2023, а последните две през 2024 година. Април 2023 година трябва да е готова авиобазата.

За подготовката на българските военни летища правителството на Бойко Борисов предвиди 300 млн. лева, които основно ще бъдат инвестирани в "Граф Игнатиево".

Панайотов обясни обаче, че сега се оказало, че няма предвидени средства за строежа на пистата. За целта ще са нужни над 50 млн. лева, които не са заложени в бюджета. Предишното ръководство на МО е смятало, че пистата ще бъде построена от НАТО, но от Алианса са обяснили, че това няма как да стане.

Към момента са сключени 44 договора за дейности по базата, като фирмите са избрани без ясна процедура и аргументи. Нямат опит и се разчита на подизпълнители. Не е ясно и на каква база са остойностени проектите.

Според Панайотов прави впечатлението за някои "любими фирми" и за една "най-любима фирма", която има 15 договора.

Почти по всички договори средствата са платени авансово. Оказало се обаче, че се работи само по три договори - за обезлесяване, отстраняване на ненужни сгради и ремонт на арочни укрития.

Освен това няма назначен човек да координира проектите.

Има и установени неясни разлики в заплащането за извършването на едни и същи дейности. Обезлесяването на един декар в Чешнегирово се плащало 220 лева, а в "Граф Игнатиево" над 2000 лева.

Военното министерство от години прави сделки без обществени поръчки и на тъмно, възползвайки се от вратички в закона.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »