Пушачите - топ замърсителите на планетата

Пушачите - топ замърсителите на планетата
A A+ A++ A
Пушачите, които са около 1,3 милиарда души в света, изхвърлят неправилно около 4,5 трилиона угарки годишно и те са най-замърсяващите неща на планетата, съобщи ДПА.

Данните са на SСТОП - организация против тютюнопушенето.
 
Това стряскащо число е само част от глобалните поражения, нанасяни от тютюневата промишленост. Тютюнът не само че се отглежда на обезлесени земи, но и "влошава качеството на почвата и замърсява въздуха, сушата и водата."

Всяка година заради производството на цигари се изсичат милиарди дървета - 5 процента от световното обезлесяване. Според организацията СТОП фасовете на цигарите са около 20 процента от отпадъците, събрани при почистване на океаните.

Химикалите, освобождавани от фасовете, са достатъчно токсични, за да убият 50 процента от сладководните и соленоводни риби, изложени на тях 96 часа, показват експерименти, цитирани от организацията.

Щетите ще се увеличават с електронните цигари. Отпадъчните продукти от тях могат да станат "още по-голяма заплаха за околната среда" от цигарите, предупреди организацията, защото съдържат метал, електроника, пластмасови пълнители за еднократна употреба, батерии и токсични химикали в течността.

Освен че замърсява околната среда, тютюнопушенето убива 8 милиона души годишно по света и причинява значителни разходи за здрави грижи.

Организацията СТОП се финансира от "Блумбърг филантропис" и е партньорство, в което участва университетът в Бат и банкокския Център за добро управление в контролирането на тютюна.
 

#пушачи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »