Ще се нахранят ли Трите лъва в своето леговище или червеният динамит ще ги вдигне във въздуха?

Ще се нахранят ли Трите лъва в своето леговище или червеният динамит ще ги вдигне във въздуха?
A A+ A++ A

Англия посреща Дания на митичния Уембли насред Лондон във втория полуфинал на Евро 2020. Срещата ще определи съперника на Италия на големия финал в неделя. Сблъсъкът между "Трите лъва" и "Червения динамит" почва в 22:00 българско време.

Островитяните стигнаха до последните четири в турнира за първи път от 1996-а година насам, когато бяха спрени преди финала от Германия след изпълнение на дузпи. Тогава решителният пропуск за англичаните направи настоящия им селекционер Гарет Саутгейт, който излиза на поправителен в сряда, този път като наставник. Британците са на полуфинал на втори пореден форум, след като стигнаха и до последните четири на Мондиал 2018 в Русия, където отстъпиха на Хърватия. По пътя към тазгодишния полуфинал, Саутгейт и компания не допуснаха нито едно попадение и сбъркаха само веднъж, завършвайки при нулево равенство срещу стария си познайник Шотландия. Определяният за прагматичен състав на „трите лъва“ след груповата фаза и осминафиналния двубой с Германия, спечелен с 2:0, изригна срещу Украйна на 1/4-финалите и спечели с категоричното 4:0, а капитанът Хари Кейн започна да намира формата си в най-подходящия момент. Англия влиза в полуфинала си като фаворит, но срещу себе си ще има един изключително дисциплиниран и вдъхновен съперник в лицето на Дания.

„Червеният динамит“ прави невероятен турнир до момента, след като стартира кампанията си в груповата фаза с две последователни загуби от Финландия и Белгия. Още в първия двубой скандинавският тим пострада сериозно след инцидента с Кристиан Ериксен, който колабира на земята без контакт. Плеймейкърът на датчаните бе спасен от своевременната намеса на съотборника си Симон Кяр и главния съдия Антъни Тейлър, както и на медицинския щаб на датчаните, които впоследствие загубиха от финландците. Последва ново поражение от фаворита в група В Белгия, но опряни до стената, възпитаниците на Каспер Хюлманд удариха Русия с 4:1 и се класираха за елиминациите, където продължиха с вдъхновеното си представяне. Дания елиминира последователно Уелс с 4:0 и Чехия с 2:1, за да стигне отново до полуфиналите на европейско първенство след 1992-а година, когато и триумфира в надпреварата. Тогава датчаните победиха Нидерландия след изпълнение на дузпи, за да стигнат до спора за трофея.

Англия доминира в сблъсъците си с Дания, като е постигнал 12 победи, при пет равенства и четири успеха за „червения динамит“. Въпреки това, скандинавците взеха последния двубой помежду им в Лигата на Нациите, когато на 14 октомври победиха с 1:0 след точната интервенция от дузпа на Ериксен. Единственият двубой между двата състава на европейски финали дойде през паметната за Дания 1992 година, когато срещата завърши при нулево равенство в първия кръг на груповата фаза в Малмьо. „Трите лъва“ спечелиха с класическото 3:0 в единствения им мач на Световно първенство през 2002, когато головете реализираха Рио Фърдинанд, Майкъл Оуен и Емил Хески.

Англия се провали в предишните си два опита да стигне до финала на Европейско първенство, след като загуби на предпоследното стъпало през 1968 (от Югославия) и през 1996 (от Германия с дузпи). Преди три години тимът изненадващо стигна до полуфиналите на Мондиал 2018 в Русия и това бе считано за огромен успех, но сега Саутгейт и възпитаниците му искат да постигнат повече. "Полуфиналът няма да ни задоволи, докато преди три години, макар и да бяхме разочаровани след загубата от Хърватия, имаше усещане, че сме направили голяма крачка напред. Сега повторихме постижението си, но това няма да ни стигне, което е положителен знак. Вече преодоляхме толкова много зли поличби или предполагаеми бариери, така това ще е просто още едно предизвикателство пред тази група играчи", каза Саутгейт на пресконференцията си.

Дания ще се опита да направи немислимото и да продължи приказката си на Евро 2020 с класиране за втори финал на еврофинали. През 1992 година „червеният динамит“ избухна и завоюва единствения си до момента голям международен трофей след успех над тогавашния световен шампион Западна Германия с 2:0. „Вярвам в характера на тима ни, както и в любовта на нашите привърженици, която им дава крила. Играем с Ериксен в сърцата си. Наистина вярваме в себе си и ще продължим да се борим. Не искам да говоря повече за 1992. Тогава времената бяха различни, Европейското първенство беше различно и футболът беше различен. Искаме да напишем наша собствена история. Опитваме се да вдъхновим и обединим нашата страна. Не мисля, че Англия ще ни изненада с нещо. И не мисля, че ние ще ги изненадаме с нещо“, сподели Хюлманд на своята пресконференция.

Ще успеят ли англичаните най-накрая да сложат край на проклятието наречено „полуфинал на Европейско първенство“, класирайки се за първия си голям международен финал от Мондиал 1966, когато спечелиха и единствената си голяма титла, или „червеният динамит“ отново ще избухне и ще се бори в неделя за втори трофей от надпреварата? Това ще разберем тази вечер от 22:00 часа. Победителят ще се изправи срещу Италия на „Уембли“ в неделя в същия час.

Вероятни състави:

Англия: Пикфорд, Шоу, Магуайър, Стоунс, Уокър, Райс, Филипс, Стърлинг, Маунт, Грийлиш, Кейн

Дания: Шмайхел, Вестергор, Кяер, Кристенсен, Мееле, Дилейни, Хьойберг, Ларсен, Брайтуайт, Дамсгор, Долберг. 

#Евро 2020 #Дания #Англия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"